V posledných rokoch sa roztrhlo vrece s prevádzkami, ktoré sa primárne sústreďujú na placku z mletého hovädzieho mäsa v rozkrojenej žemli. Úroveň hamburgerov rapídne vzrástla, a za jednu z najlepších burgrární na Slovensku môžeme s čistým svedomím označiť senický streetfoodový príves, ktorý nesie názov COOLŇA – burgers & hotdogs.

 

Nedávno obsadili 2. miesto na českom Burger Festivale v Brne a na slovenskom Burger Festivale v Bratislave v silnej konkurencii dokonca zvíťazili. Nám ich úspechy neunikli, a preto sme sa rozhodli položiť pár otázok samotnému spoluzakladateľovi COOLŇA – burgers & hotdogs Jarovi Brečkovi.

 

 

V rozhovore s Jarom sa dočítate:

  • ako prebieha súťaž o najlepší burger
  • čím sa Coolňa burger líši od ostatných
  • aké lokálne suroviny používajú
  • za ako dlho sa váš burger môže stať najlepším
  • kde sa dočkáme ich kamennej prevádzky
  • čo iné okrem burgerov ponúkajú
  • aký nápoj si nechávajú špeciálne vyrábať

 

Z posledných dvoch akcií sa vám podarilo priniesť výborné umiestnenia. Priblížte čitateľom Záhorí.sk, ako taká súťaž o najlepší burger prebieha.

Organizátor bratislavského Burger Festivalu je z Českej republiky, kde organizuje i český Burger Festival. Na tom českom sme sa zúčastnili pred mesiacom druhýkrát. Minulý rok to pre nás bola všeobecne prvá veľká akcia a obrovská skúška a skúsenosť. Boli sme úplne neznámi, takže to k nám ľudí až tak nelákalo a skončili sme v hlasovaní na 8. mieste. Tento rok už sme cestovali do Čiech ako burgráreň so všeobecne dobrou povesťou a ohlasmi, vďaka čomu bol záujem o veľa väčší. Obsadili sme 2. miesto, len 43 hlasov za víťazom Amici, ktorý má obrovský základňu fanúšikov a niekoľko pobočiek burgrární po celom Česku. Na tomto festivale hlasovalo 45 000 ľudí a bolo na ňom 40 burgrových špecialistov. Bol to pre nás ako ne-českú burgráreň, ktorá funguje len z pojazdej kuchyne, a ešte k tomu v malom meste, nesmierne veľký úspech.

Na Slovensku sa táto akcia konala prvý raz. Prišlo 30 000 návštevníkov a čo sa týka obsadenia burgrární, boli tam veľmi populárne street foody zo Slovenska a všetky dobre umiestnené burgrárne z českého Burger festivalu. Za zmienku určite stoja Unas Bistro a NYC Corner z Bratislavy, ChefsTruck a Rychlovka z Trnavy, Loko Burgers z Nitry, Burger Inn a Amici z Brna, Medychef z Pardubíc alebo najväčšia sieť slovenských burgrární Regal Burger. Stretli sme sa s obrovským záujmom o naše burgery a na 3-dňovom festivale sme mali už večer druhého dňa všetko vypredané. I napriek tomu, že sme tretí deň nepredávali, sme v počte hlasov od účastníkov festivalu obsadili prvé miesto. Ani sme nedúfali, že by sme mohli byť v prvej trojke, kedže už za nás nemohol celú nedeľu nikto hlasovať. Doteraz nám to príde ako niečo neuveriteľné a veľmi si tento úspech vážime.

 

 

Čo vám pomohlo k týmto skvelým výsledkom? Čím sa váš burger líši od ostatných?

Snažíme sa mať každú surovinu čo najkvalitnejšiu a najčerstvejšiu. Čerstvo napečené žemle, denne čerstvé šaláty a zelenina, kvalitné mäso z farmy od dobrého mäsiara. Samozrejme, že treba byť i trochu kreatívny – máme vlastné jedinečné omáčky, ktoré som “objavil” na cestách po svete, a tiež zloženie pečiva je jedinečné len pre našu prevádzku. Takisto postupy prípravy jedál si počas doby nášho fungovania prešli rôznymi vylepšeniami a stále sa ich snažíme zlepšovať.

Takisto je dôležité vedieť “predať” to, čo predávame. Jedlo sa najskôr je očami, takže musí aj dobre vyzerať. Fungujeme v “otvorenej kuchyni” a okolo nášho grilu stálo v Bratislave i v Brne nonstop veľké množstvo ľudí, ktorí boli fascinovaní nie len tým, ako naše jedlo vyzerá, ale tiež tým, ako sme zohratí pri jeho príprave. Nepretržite som mal okolo seba veľa rúk s telefónmi, hostia si to všetko nahrávali a fotili. To všetko tvorí finálny zážitok z jedla. Od prvotného “tešenia sa”, cez vizuál hotového produktu, prvé zahryznutie, až po dobrý pocit po dojedení.

 

 

Snažíte sa pri výrobe vašich burgerov používať lokálne suroviny?

Prémiové mäso máme od pravdepodobne najväčšieho odborníka v ČSR na vyzreté mäsá – pana Kloudu. Pochádza z kvalitného regionálneho chovu a môžete ho nájsť v TOP reštauráciach nielen na Slovensku a v Česku. Čo sa týka našich poctivých mäsových párkov s 98% podielom mäsa, tie nám vyrábajú a údia v PD Senica-Čáčov.

Snažíme sa používať tie najlepšie suroviny a byť lokálni ako len to ide. S našimi dodávateľmi máme veľmi dobré priateľské vzťahy, pravidelne sa navzájom navštevujeme, podporujeme sa a pomáhame si neustále sa zlepšovať. Jedna z mála surovín, ktorá nie je regionálna je vyzretý Cheddar syr, ktorý má originálnu plnú a mierne orechovú príchuť a pochádza z britských ostrovov.

 

Žemle si pečiete sami?

Sami by sme kapacitne nedokázali piecť také množstvo pečiva, aké spotrebujeme. Preto sme hľadali v regióne pekára, ktorý by nám v našich, občas až bláznivych, požiadavkách vedel vyjsť v ústrety. Narazili sme na pekárstvo Křižák, ktoré je tak ako my, odlišné a jedinečné. Pečú podľa základných receptov, podporujú miestnych dodávateľov surovín, sú výnimoční tým, že v peci kúria biomasou a získali niekoľko ocenení za svoje produkty. Exkluzívne nám pečú naše briošky, ktoré nikde inde nenájdete, len v našom prívese.

 

 

Ako vznikla myšlienka na vytvorenie prevádzky Coolňa?

V minulosti sme obaja pôsobili ako prevádzkari v Bratislave pre menšiu sieť bistier s tradičnými jedlami a často sme viedli debaty o tom, že by sme chceli vytvoriť niečo svoje u nás doma. Začali sme sa tomuto projektu venovať popri zamestnaní a momentálne je to 2 roky od nášho vzniku. Zo začiatku sme jazdili len na akcie a festivaly počas víkendov, neskôr sa nám podarilo nájsť stále miesto na zaparkovanie našej pojazdnej kuchyne v Senici, kde sme mali otvorené raz za dva týždne v piatok večer. Postupne sme sa dopracovali k tomu, že sme si vytvorili dostatočne veľkú základňu zákazníkov, aby nás táto práca dokázala uživiť. Odišli sme zo svojej vtedajšej práce a začali sa venovať Coolni naplno a zvýšili počet dní, kedy máme otvorené.

 

 

Kde a kedy je možné váš burger ochutnať? 

Naše jedlá je možné ochutnať od stredy do piatku v Senici na Hviezdoslavovej v čase od 17:00 do 20:00. Okrem toho jazdíme počas víkendov na rôzne akcie a festivaly.

Momentálne pracujeme na kamennom bistre v Senici (vedľa ich aktuálneho stánku, pozn. red.), ktoré je tesne pred dokončením. Chceme zákazníkom i sebe trochu spríjemniť pobyt u nás. Jednak si u nás budú môcť svoje jedlo vychutnať i cez zimu v teple a cez leto v chládku a jednak nám sa bude zase o niečo lepšie pripravovať jedlá v plnohodnotnej kuchyni.

 

Čo nájdu v ponuke zákazníci vo vašom bistre okrem burgerov?

Nevenujeme sa len burgerom, robíme street food – rôzne jedlá “do ruky”. Snažíme sa i tradičné jedlá vymyslieť tak, aby sa dali dať do našej maslovej žemle alebo nášho špeciálneho pečiva. Sú to napríklad pomaly pečené vykostené rebrá, pulled beef, pulled pork, pulled lamb, pastrami, corned beef, konfitovaná kačka, ale i rôzne vegetariánske špeciály – karbanátky z červenej repy alebo z dyne hokkaido, nakladaný portobello hríb a rôzne iné jedlá. Vždy sa k tomu snažíme napárovať i správne prílohy a omáčku tak, aby bola finálna chuť čo najlepšia.

 

 

V kamennej prevádzke plánujeme rozšíriť ponuku o poctivé polievky, lokálne remeselné pivká, filtrovanú kávu alebo čízkejky a iné sladké dobroty ku káve. Pravidelne cestujem za inšpiráciou do iných krajín a robím si poznámky, aby som objavil niečo nové a mohol to skôr či neskôr priniesť našim zákazníkom.

 

Čím nalákate našich čitateľov, ak sa ešte nerozhodli, ochutnať niečo z vašej ponuky?

1. Máme priemerné hodnotenie 5 hviezdičiek z 5 možných na našej facebookovej stránke (146 recenzií) a to je nielen v celoslovenskom merítku veľká rarita a vzácnosť.

 

 

2. Niektoré nápoje si nechávame vyrábať exkluzívne len pre náš podnik. So slovenským výrobcom limonád Mana Roots sme minulý rok “ukuli” spoluprácu a od jari u nás môžete dostať Coolňa Colu z pravých kolových orechov s tradičným karamelom a trstinovým cukrom. Keďže sme obaja fanúšici pšeničného piva, nechali sme si senickým pivovarom Štramák na náš prvý OktoberFest v Coolni navariť pšeničný špeciál s americkým chmelom Coolňa Pšenka, ktorý by sme časom radi i nafľaškovali. Chystáme i vlastné omáčky a džemy, ktoré si u nás budú môcť zákazníci zakúpiť. Je toho oveľa viac ale niečo si zatiaľ necháme i pre seba… 🙂

 

3. Po dokončení bistra sa chystáme naše “dobroty” priniesť i do iných miest prostredníctvom našej pojazdnej kuchyne.

 

Macek Knihy.Zahori
 


.

BM: Ustekana sobota