Advokátska prax ho naučila prijať a niesť zodpovednosť, vyjednávať so silnými partnermi, orientovať sa v zákone aj v biznise. Ovláda umenie vecnej argumentácie a nebojí sa pomenovať veci pravým menom. Podľa Martina Džačovského (34) má Senica potenciál napredovať oveľa výraznejšie a rýchlejšie, ako doposiaľ. Pod vedením silného primátora.

 

Prečo by sa úspešný advokát vzdával vlastnej praxe v prospech postu primátora v Senici?

Tie dôvody sú dva. Prvý súvisí s mojím štvorročným pôsobením v mestskom zastupiteľstve, ktoré mi ukázalo, že mesto potrebuje silného a odborne pripraveného primátora. Primátor má byť predovšetkým dobrý manažér, ktorý má víziu mesta a rieši veci s ohľadom na budúcnosť. Druhý dôvod úzko súvisí s prvým a zakladá sa na presvedčení, že Senica má potenciál napredovať oveľa výraznejšie a rýchlejšie, ako tomu bolo doposiaľ.

 

 

Môžete byť konkrétnejší?

Príkladov sú desiatky. Jednoducho mesto pri riešení vecí nepozerá dlhodobo vpred a tak sa neustále opravuje, či rekonštruuje už obnovené. Starí Seničania vedia, koľkokrát sa za posledných 50 rokov prerábalo samotné námestie v Senici, pričom už sa aj na najnovšej verzii (pred piatimi rokmi) vytvárala nová elektrina. Mnohých by tiež potešila výmena dlažby, ktorá sa za nepriaznivého počasia šmýka. Často mám pocit, že sa niektoré veci robia len preto, aby sa robilo a chýbajú nám detaily, ktoré sú potrebné pre funkčnosť veci. A vnímajú to aj občania, s ktorými sa stretávam. Tu mi hneď napadajú nové autobusové zastávky, kde je kvantum chýb. Prístrešky na autobusové zastávky spĺňali základnú funkciu a síce, že poskytovali ochranu pred dažďom, snehom, vetrom a slnkom. Pri mnohých nových autobusových prístreškoch táto základná funkcia chýba, ako aj možnosť si sadnúť. To sa bavíme o základnej funkcii autobusových prístreškov. A kde sú ďalšie možnosti, ktoré sú už v súčasnosti úplne bežné, ako je napríklad možnosť nabíjania telefónov, dostupná mestská WI-FI a podobne?

 

 

Máte za sebou už úspešnú kandidatúru do mestského zastupiteľstva a VÚC. Ako vnímate túto kampaň?

Na prvý pohľad je podobná ako minulé, ale je viac podpásová. Neustále sa dozvedám od ľudí, ktorých stretám, že počuli o tom, ako chcem v meste zničiť alebo zrušiť veci a inštitúcie, ktoré fungujú. Ja sa ich len pýtam, kde tú informáciu našli, prečo si to myslia? Odpoveď je stále rovnaká, počuli od iných ľudí. Nikto sa nepostavil a nepovedal – ja tvrdím, že Džačovský spraví toto a mesto tým poškodí. Namiesto toho sa skupinám ľudí účelovo posúvajú dezinformácie, ktoré ma očierňujú.

 

 

Prečo si myslíte, že je antikampaň tak výrazne zameraná na Vás?

Mnohí ma poznajú z advokátskej praxe, ako aj z činnosti v meste a vedia, že som síce prístupný k spolupráci, ale idem aj tvrdo za záujmami mojich klientov v pozícii advokáta a za záujmami obyvateľov Senice a samotného mesta v pozícii poslanca mestského zastupiteľstva. Dokázal som sa vyjadriť proti vplyvným podnikateľom Senice, či samotnému vedeniu mesta, pretože som to považoval za správne a ich záujmy, podľa môjho názoru, nekorešpondovali so záujmami obyvateľov Senice. Vedia, že som za rovnaký prístup ku všetkým bez rozdielu, pretože sám som si zažil, že sa ku mne chovali výrazne horšie ako k iným. Antikampaň vnímam ako vizitku toho, že moje postoje v prospech obyvateľov a mesta veľmi dobre poznajú.

 

 

Vyčítajú vám aj nedostatok sociálneho cítenia a podnikateľské aktivity vašej rodiny v hernom priemysle.

Je to súčasťou antikampane, o ktorej som hovoril. Znie to dobre a ľudia majú takéto reči radi. Dlhodobo pomáham rôznym osobám, ktoré majú problémy, ale nikdy som nemal potrebu to špeciálne prezentovať. Ľudia, ktorí ma poznajú, alebo sa priamo stali príjemcami mojej podpory, vedia, čo si o mojom sociálnom cítení majú myslieť. Okrem iného som aj členom Sociálnej komisie v Trnavskom samosprávnom kraji, do ktorej som sa sám prihlásil. Poukazovanie na to, že moji rodičia v minulosti mali aktivity v hernom priemysle, slúži ako ďalšia forma antikampane voči mne, neustále živená určitými ľuďmi. Rodičia činnosť vykonávali v súlade so zákonom a zaplatili všetky požadované poplatky. To, že tam bola aj spolupráca so štátnou lotériovou spoločnosťou TIPOS už sa, samozrejme, nespomína, pretože to už neznie ako dobrá kauza. Morálka a integrita sú krehké veci, ale hrať túto kartu v komunálnych voľbách na post primátora, mi príde trochu prehnané. V Česku sedí v senáte pán Ivo Valenta, majiteľ (nie syn majiteľa) skupiny herného priemyslu, za prezidenta v tohtoročných voľbách kandidoval Michal Horáček, zakladateľ Fortuny (nie syn zakladateľa) a všetci sú s tým v pohode. Nakoniec ich aj tak hodnotia iba podľa práce, ktorú odvedú. Bol by som rád, keby aj mňa ľudia hodnotili podľa mojej práce.

 

Čo z Vás robí dobrého kandidáta na primátora?

Určite je to dobrá orientácia v ekonomike a právnych veciach, ochota a schopnosť spolupráce, schopnosť prijať zodpovednosť a ustáť ju. Advokácia ma tiež naučila vyjednávať s ťažkými partnermi, čo môže byť mestu veľmi prospešné najmä pri vyjednávaní podmienok s investormi, ktorí si tu zatiaľ diktujú často nezmyselné podmienky. Jednoducho verím, že mám dostatočné schopnosti a zručnosti na to, aby som v spolupráci s poslancami a aktívnymi ľuďmi urobil zo Senice jedno sebavedomé, prosperujúce, čisté, zelené a moderné mesto, kde sa nám bude všetkým dobre žiť. To je celé. A dá sa to dosiahnuť.

 

 


.

BM: Ustekana sobota