Vonkajšia pohybová zóna v areáli cirkevnej školy, ktorú otvorili v septembri, je takmer stále plná. Žiaci a študenti ju využívajú počas hodín telesnej výchovy a po vyučovaní v rámci krúžkov aj mimo nich. V podvečerných hodinách tam zasa chodia cvičiť rekreační športovci. Pre verejnosť je areál otvorený denne od 17. do 19. hodiny.

 

Foto: Stanislav Osuský

 

„Pohyb je základnou životnou konštantou,“ pripomenul počas slávnostného otvorenia riaditeľ školy Daniel Masarovič a pokračoval pohľadom do histórie: „Obrazne povedané, presne tu sa kedysi dávno uskutočnil aj prvý pohyb Malaciek, pretože na mieste súčasnej cirkevnej školy stál lovecký zámoček, z ktorého sa odvíja história nášho mesta.“

Na začiatku bolo uvažovanie, ako by sa dal zvýšiť aktívny pohyb detí počas vyučovania. Vzhľadom na to, že areál školy ako bývalého františkánskeho kláštora je kultúrnou pamiatkou, rozšírenie telocvične nebolo možné. Cvičebný priestor sa teda našiel vonku. A tak si naša mladá generácia v budove zušľachťuje dušu a na ihrisku telo. Pre tento súlad poznáme zo starej antiky výraz kalokagatia. „Novým spôsobom vlastne objavujeme staré známe veci, ktoré ľudstvo odjakživa poznalo. K súladu tela a duše by som ešte prirátal aj emócie, pretože tie takisto patria k celkovému nastaveniu človeka,“ povedal D. Masarovič.

Vybudovaním ihriska škola zachytila aktuálny trend. V našich uliciach sa totiž v čoraz väčšom počte pohybujú parkúristi, teda mladí, ktorí sa snažia športovo zdolávať rôzne prekážky – schody, zábradlia, múriky a podobne. Teraz majú možnosť bezpečne sa vyskákať v školskom areáli.

Poďakovanie za realizáciu a spoluprácu patrí partnerom projektu: Rodičovské združenie ProSchola, ČSOB nadácia, Nadácia VW Slovakia, KODEM, Richter Rasen, APRO záhradné centrum, STADCON, STAVMAT stavebniny. Projekt podporili aj rodičia Lucia Bódi, Lenka Kožuchová, Jozef Hušek a Vojtech Kaňka.

Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota