Dňa 19. 6. 2018 som sa s desaťročnou dcérou Jankou vracala autom domov. Blízko nás je želez- ničné priecestie. Videli sme, že musíme čakať , závory boli dolu, svietili červené svetlá, išiel osobný vlak. Čakali sme.

 

 

Vlak prišiel, ľudia vystúpili a keď vlak odišiel, závory sa zdvihli hore. Nečakala som, čo ešte „povedia“ výstražné svetlá. A vtom, ako som vošla na prvú koľaj… závory sa vrátili dolu. Zostali sme zatvorené a v diaľke bolo vidieť ďalší vlak. Pocítili sme strach a paniku. Začala som trúbiť a ľudia, ktorí predtým vystúpili na opačnej strane, si nás všimli. Niektorí pozerali, niektorí zodvihli závoru na ich strane, no ja roztrasená som vnímala, že musím cúvnuť, nie ísť dopredu, čo keď mi vypne motor, čo keď to nestihnem. Medzitým mi dcérka hovorila , aby sme vystúpili a utiekli. A tu si duchaprítomný David Beneš všimol moje zaváhanie, odvážne pribehol k nám cez koľaje, silou nadvihol závory, ja som cúvla a vlak prešiel. Išlo o sekundy. Keby nebolo Davida, ani pomyslieť nechcem… Že sme sa šťastne dostali domov, za to vďačíme tebe David: ĎAKUJEME.

 

A že David má odvahu, silu, vôľu pomôcť v núdzi, o tom všetkých presvedčil už predtým. Pred pár týždňami zachraňoval a oživoval mladého muža. V nedeľu si rybári okolo brehu neďalekého jazierka čistili miesto na rybolov. Kúpanie im po práci padlo vhod. Po chvíli si David všimol, že mladý muž sa vo vode nepohybuje. Asi desať metrov ho vyťahoval na breh, skoro pri tom sám prišiel o život. Oživoval ho, než prišli záchranári, ktorých privolal kamarát… Záchranári pokračovali v resuscitácii. Žiaľ, neúspešne. Za tento čin mu pani riaditeľka Mgr. Katarína Blechová udelila Pochvalu riaditeľa školy.

 

Hlasujte za Davida: Detský čin roka

 

List napísala Lenka Hollá – pedagóg, skutok vykonal David Beneš, v šk. roku 2017/2018 žiak 9. triedy, ZŠ a MŠ Závod, Sokolská 81, Závod


.

BM: Festival Záhrad