Pozrite si priebeh komunálnych volieb na Záhorí. Priebeh sledujú reportéri spravodajského webu Záhorí.sk a týždenníka Záhorák.  Svoje fotografie alebo postrehy môžete posielať na info@zahori.sk alebo cez WhatsApp na 0907655433.

 

Priebeh volieb v Moravskom Svätom Jáne. Foto: Záhorí.sk

 

  • Výsledky volieb nájdete aj v najnovšom vydaní týždenníka Záhorák

 

 

  • primátorkou Skalice sa stala Anna Mierna (27,12%)
  • primátorom Malaciek je Juraj Říha (86,96%)
  • primátorom Senice je Martin Džačovský (32,38%)
  • primátorom Holíča je Zdenko Čambal (46,59%)
  • primátorom Gbelov je Jozef Hazlinger (46,34%)
  • primátorom Šaštína-Straží je Jaroslav Suchánek (59,91%)
  • primátorom Stupavy je Peter Novisedlák (47,55%)

» Počas dňa prinesime výsledky z celého Záhoria. 

 


00:20 • Prvé výsledky hovoria, že v Malackách je jednoznačným víťazom Juraj Říha a v Senici bude primátorom Martin Džačovský.


22:00 • Voľby na Záhorí sa skončili. Priebeh bol pokojný a volebná účasť atakuje hranicu 50%. Čakáme na výsledky, ktoré vám budeme postupne prinášať.


 

Odvolila aj ďalšia kandidátka na primátora Skalice Anna Mierna.

16:35 • Odvolila už aj ďalšia kandidátka na primátorku Skalice Anna Mierna, “Volila som dnes so svojimi deťmi na 3. ZŠ Skalica (5. obvod). Sobotu trávim dnes doma – pracovne, povinnostami okolo domácnosti, varenie a  upratovanie. Na výsledky budeme čakať s mojim tímom v kaviarni Do bodky.”, povedala pre Záhorí.sk Mierna.


16:30 • Vo volebnej miestnosti v Základnej škole Vajanského v Skalici sa mladej voličke podarilo omylom vhodiť všetky hlasovacie lístky do nesprávnej urny, určenej na tie nepoužité či nesprávne upravené. Členovia komisie si však so situáciou poradili a žene vydali nové hlasovacie lístky.


16:20 • V Hlbokom síce kandiduje len súčasný starosta Miloš Čobrda, na volebnej účasti to vraj ale vidno nie je. “Ľudia chodia ako po iné roky pri komunálnych voľbách, lebo si volia aj poslancov,” prezradili členovia volebnej komisie. V obci sa o post poslanca uchádza deväť kandidátov, v obecnom zastupiteľstve bude sedieť sedem z nich. Najmladší z kandidátov má 20 rokov, najstarší 63.


16:10 • Ešte do obeda odvolil Martin Džačovský kandidát na primátora Senice.

Martin Džačovský pri voľbe v Senici so svojou rodinou. Foto: FB Senica

16:00 • Obec Prietrž pozostáva z dediny a dvanátich kopaníc. Dopoludňajšia účasť tu bola slušná, do 13-tej hodiny odvolilo 165 zo 614 voličov. Veľkú skupinu hneď ráno predstavovali poľovníci, ktorí išli na spoločnú poľovačku. K volebným urnám inak voliči prichádzajú priebežne a sú medzi nimi zastúpené všetky vekové skupiny. Objavujú sa aj celé rodinky, príkladom sú Bašnárovci.


15:40 • Rozhodovanie v Rybkách nie je jedoduché – záujem o starostovskú stoličku tu prejavili štyria kandidáti, medzi ktorými je nielen súčasný starosta Henrich Ravas, ale aj jeho predchodca Ján Michalica. Obyvateľ obce Djordjo Kondič prezradil, že vyberal na základe osobných skúseností, a podobne postupoval aj pri voľbe poslancov.

 

Obyvateľ Rybiek Djordjo Kondič. Foto: Týždenník Záhorák

15:20 • V senickej mestskej časti Kunov je o poslancovi v podstate už rozhodnuté, keďže tu majú len jedného kandidáta. Je ním súčasný poslanec Ivan Paveska, ktorý bude záujmy Kunovčanov zastupovať druhé volebné obdobie. Kunov máva v rámci senických volebných obvodov najvyššiu účasť, ktorá presahuje aj celoslovenský priemer. “Uvidíme, ako to bude tentoraz. Voliči sa tu často zastavia, keď idú do obchodu alebo z obchodu. Tentoraz je predajňa z prevádzkových dôvodov zatvorená, tak veríme, že si aj napriek tomu si Kunovčania cestu k volebnej urne nájdu,” uviedla vole bná komisia.foto: fb Senica


Oľga Luptáková odvolila hneď z rána.

14:00 • Kandidátka na primátorku Skalice Oľga Luptáková odvolila hneď z rána v jedenástom volebnom okrsku na Základnej škole Strážnická, “Odtiaľ som išla na cintorín zapáliť sviečku rodičom a zvyšok poobedia strávim so svojou rodinou na tradičnom Martinskom jarmoku v Holíči. Večer sme spolu s mojimi najbližšími a mojim tímom zorganizovali posedenie pri hudbe a dobrej nálade. Bude to pre nás také zavŕšenie celej volebnej kampane. Spoločne sme do týchto volieb vykročili a spoločne aj chceme počkať na ich výsledky.” povedala pre Záhorí.sk Luptáková.


13:20 • V najmenšej obci okresu Skalica v Koválovci (147 obyvateľov) sa okrem volieb starostu a do obecného zastupiteľstva koná miestne referendum s 11 otázkami. Väčšina otázok smeruje k rozhodnutiu obyvateľov či chcú aby obec bola pripojená alebo zlúčená s väčšou obcou.  Či má obec prevádzkovať pohostinstvo alebo dotovať predajňu potravín. Na starostu tu kandiduje len súčasný starosta Patrik Renovášek. Do päťmiestneho obecného zastupiteľstva má záujem vstúpiť šesť kandidátov. » otázky miestneho referenda


 

V Skalici odvolil kandidát na primátora Milan Roman.

13:10 • Na Základnej škole Strážnická odvolil kandidát na primátora Skalice Milan Roman, “Volil som na ZŠ Strážnická, potom sme s rodinou navštívili Martinský jarmok v Holíči. O 14-tej sa zúčastním zápasu Česko – Slovensko manažérov v šachu, dokonca ako hráč za Slovensko a na výsledky budem čakať doma s rodinou a priateľmi.” povedal pre Záhorí.sk Roman. » Kandidáti na primátorov okresný miest môžu svoje fotografie a informáciu ako strávia deň posielať na email info@zahori.sk


12:55 • Na Záhorí sa chce v 77 obciach stať poslancom 653 obyvateľov. Pri voľbe poslancov si treba dávať pozor na počet krúžkov. Ak zakrúžkujete viac kandidátov, ako sa v danom volebnom obvode volí, hlasovací lístok bude neplatný. Maximálny počet poslancov je uvedený na hlasovacom lístku.  Svoj hlas môžete odovzdať do 22:00.


12:20 • Priebeh volieb je pokojný aj v Moravskom Svätom Jáne. Odvolilo tu už 360 voličov z 1764. Voliči si tu môžu vybrať zo štyroch kandidátov na starostu a z jedenástich na poslancov (volí sa 9). V predchádzajúcich komunálnych voľbách prišlo k urnám v Moravskom Svätom Jáne 1 026 voličov (60,31 %).


V Malackách odvolil primátor Juraj Říha.

11:50 • V Malackách odvolil súčasný primátor Juraj Říha, “Dnes je to už v rukách obyvateľov. Mne dobre padne si trochu oddýchnuť po tých náročných týždňoch, čo na mňa vylievali vedrá špiny. Poludnie strávim na poslednom futbalovom zápase FC Malacky tejto sezóny a večer budem čakať na výsledky v kruhu svojich známych a poslancov zastupiteľstva. So cťou sme ťahali za jeden povraz celé štyri roky, preto sa budem tešiť z tejto spoločnosti do poslednej hodiny.” povedal pre Záhorí.sk ako prežije dnešný deň a ako bude sledovať výsledky volieb. » Kandidáti na primátorov okresný miest môžu svoje fotografie a informáciu ako strávia deň posielať na email info@zahori.sk


10:30 • V Senici voliči rozhodovanie o budúcom primátorovi a poslancoch mestského zastupiteľstva neignorujú. Napriek tomu, že je slnečné počasie a mnohí sobotu využijú aj na jesenné práce v záhrade či výlet do prírody, dve hodiny po otvorení volebných miestností si cestu k volebným urnám už stihlo nájsť približne 5 percent oprávnených voličov. Pripomíname, že volebné miestnosti budú dnes otvorené do 22. hodiny. Téma» Voľby v Senici


10:00 • V Záhorskej Vsi majú voľby zatiaľ pokojný a bezproblémový priebeh. „Ľudia postupne prichádzajú, záujem o hlasovanie majú všetky vekové kategórie,“ informovala TASR zapisovateľka miestnej volebnej komisie Anna Antaličová. 1510 oprávnených voličov si v  Záhorskej Vsi vyberá z dvoch kandidátov na starostu. „Na deväť mandátov v obecnom zastupiteľstve je 19 kandidátov,“ dodala Antaličová.


9:40 • Jablonica patrí k obciam, kde majú len jediného kandidáta na starostu, a ním je súčasný starosta Silvester Nestarec. O deväť poslaneckých miest sa tu uchádza jedenásť kandidátov. Voľby sú od rána pokojné, podľa zapisovateľky Kataríny Závišovej prišli prví voliči hneď po otvorení volebnej miestnosti a ďalší prichádzajú priebežne, pričom sú medzi nimi zastúpené všetky generácie. Jablonica mala ku dňu vyhlásenia volieb, teda k 10. júlu, 2241 obyvateľov.


Priebeh volieb v Malackách. Foto: Malacky.sk

9:35 • O 7. ráno sa voľby začali aj v Malackách, kde sa otvorilo 12 volebných miestností. O post primátora mesta sa uchádzajú dvaja kandidáti, o 18 miest poslancov mestského zastupiteľstva súperí 31 kandidátov. V meste je zapísaných 15 639 oprávnených voličov, z toho 160 prvovoličov a 330 cudzincov, ktorí môžu voliť v Malackách. (Malacky.sk)


Zaujímavé fotografie z priehu volieb nám posielajte na » info@zahori.sk


Foto: Týždenník Záhorák

9:20 • Volebné miestnosti sa zapĺňali od skorých ranných hodín. V Senici po prvý raz volili aj Eliška Enevová a Martina Štítna (zprava). V tom, koho podporia, mali jasno dávno pred príchodom do volebnej miestosti.


» Výsledky volieb nájdete už v najnovšom vydaní týždenníka Záhorák


Predsedníčka študentského parlamentu v Senici Martina Štítna, Foto: týždenník Záhorák

9:10 • Prví voliči prichádzali hneď po otvorení volebných miestností.  Privstala si aj predsedníčka študentského parlamentu v Senici Martina Štítna.


8:30 » Polícia je pripravená na voľby do orgánov samosprávy obcí. Zvýšený počet policajných hliadok bude venovať pozornosť volebným miestnostiam, aby nedošlo k ich poškodzovaniu.


8:00 • 23 obcí na Záhorí už pozná starostu. Kandiduje tu len jeden kandidát. Na zvolenie im bude stačiť len jeden hlas. Okrem Chropova a Suchohradu v daných obciach kandidujú súčasní starostovia. » viac v článku


7:00 • O 7:00 sa otvorili volebné miestnosti. Voliť na Záhorí bude možné v 68 obciach a 7 mestách až do 22:00.


 

 

Základné informácie k voľbám:

  • Voľby do orgánov samosprávy obcí sa konajú v sobotu 10. novembra od 7:00 do 22:00. Právo voliť má obyvateľ obce, ktorý má trvalý pobyt v obci a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku. Hlasovanie prebieha krúžkovaním – na hlasovacom lístku pre voľbu starostov/primátorov krúžkujeme len jedného kandidáta. Na druhom hlasovacom lístku vyberáme poslancov krúžkovaním viacerých kandidátov – maximálny počet je uvedený na hlasovacom lístku.
  • Ľudia s vážnymi zdravotnými problémami môžu požiadať o to, aby za nimi prišli členovia komisie s prenosnou urnou.
  • S otázkami, ktoré sa týkajú komunálnych volieb, sa môžu voliči obrátiť na informačnú linku zriadenú ministerstvom vnútra. Informačná linka je prístupná od 7.00 do 22.00 h na telefónnych číslach 02/5094 2317 a 02/5094 2312.

.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota