Kniha fotografií s názvom ENTER je už v poradí druhou muzikantovou publikáciou, v ktorej predstavuje svoj osobitý pohľad na svet. Pri príležitosti jej uvedenia do Bratislavy pricestoval aj známy český fotograf Jan Saudek, ktorý sa za kvalitný obsah “zaručil” ako krstný otec.

Pre nás je zaujímavé, že hneď po pražskom krste a to 4.11. o 17.00 sa malý krst a slávnostné darovanie jedného výtlačku udeje v knižnici v Malackách. 4.11. je významným dňom, pretože sa slávnostne založí Literárny klub MCK. Práve pri tejto príležitosti spoluautorka knihy a rodáčka z Gajár Denisa Bogdalíková venuje jeden výtlačok do fondu knižnice, špeciálne do Záhoráckeho kúta, aby aj čitatelia mali možnosť nahliadnuť. Po podpise sa uskutoční aj diskusia o vzniku knihy a jej dlhej púti až k vám. Na tejto akcii ste srdečne vítaní.

So zostavovaním publikácie s 300 fotografiami pomáhala muzikantovi Denisa Bogdalíková. Na začiatku bolo 10 000 fotografií, potom už medzi dvojicou nasledovala tvrdá konfrontácia. “Nebolo to jednoduché. Pomohlo mi však, že Richard akceptoval, že môžem zasahovať kreatívne do výberu. Vedela som odhadnúť atmosféru tých fotiek,” prezradila kurátorka knihy o procese. Zároveň netajila, že ku kompromisom sa dopracovávali niekedy veľmi ťažko. Celú knihu nakoniec koncipovala dvojica ako obraz fiktívneho mesta, ktoré je poskladané z portrétov iných miest. “Tá kniha je ako film, zachytáva príbeh vymysleného mesta plného zhýralosti aj smútku,” dodala. Fotografie sú rozdelené do tematických častí: Krajina krivých zrkadiel, Paralelné svety, Ilúzie, Blues v modrom, Ona, Iba kone, Mestská rapsódia, Zakliati a Exit. “Kniha neobsahuje ani roky, kedy boli fotky urobené, len názov, aby si každý mohol vytvoriť svoj vlastný pocit. Dôležitá je viacvýznamovosť. Keď si tú knihu niekto pozrie, môže mať iné pocity, než keď si ju otvorí o pol roka neskôr,” uviedla zostavovateľka o publikácii, ktorú označila aj za “obrazový román”.

Zábery pochádzajú z rôznych miest, ktoré Müller za ostatných desať rokov navštívil. Niektoré veci zachytil fotoaparátom, niektoré dokonca mobilom. “Nikdy som nič technické neovládal, tie veci majú pre moje oko nejakú atraktívnosť. V odpade ostalo možno aj veľa oveľa lepších fotiek,” dodal so smiechom. Sám o jeho fotografických schopnostiach v predhovore knihy napísal. “Pozor, som veľký fotograf, meriam 198 centimetrov”.

Kniha Enter je okrem slovenčiny preložená aj do nemčiny, angličtiny a francúzštiny. Možnosť zakúpiť si ju nebudú mať len Slováci a Česi, distribuovať ju totiž budú do celej Európy. “Nechceli sme, aby to bola celebritná kniha, ale fotografická kniha,” uviedol riaditeľ vydavateľstva Slovart Juraj Heger. Publikáciu už úspešne predstavili na knižnom veľtrhu v nemeckom Frankfurte nad Mohanom.

Mestské centrum kultúry Malacky


.

BM: Ustekana sobota