V Knižnici – MCK Malacky prebieha  projekt „Literárna kuchyňa“, ktorého cieľom je podporiť čitateľskú gramotnosť detí a mládeže, zvýšiť ich záujem o knihy a čítanie, a to hlavne prostredníctvom besied so spisovateľmi, ilustrátormi, hudobníkmi, vydavateľmi… Podujatia sú organizované, určené sú najmä žiakom základných škôl v Malackách a dopĺňajú ich aj ďalšie aktivity.

 

 

   V marci k nám zavítal Tibor Hujdič alias pán Mrkvička, ktorý sa špecializuje na praktický prieskum detských kníh a na prezentovanie kvalitnej literatúry pre deti a mládež. Má tiež skúsenosti s vedením internetového kníhkupectva zameraného týmto smerom. Strhujúcim spôsobom predstavil deťom viacero titulov domácich aj zahraničných autorov a tak ich navnadil, aby si ich prečítali – knihy sú dostupné v našej knižnici. Ivana Havranová je známa hlavne ako autorka tzv. ženskej literatúry, no má už na konte aj tvorbu pre deti. Bola u nás hosťom v apríli a deti sa s ňou porozprávali nielen o knihách a čítaní, ale aj o vílach, trpaslíkoch a priateľstve so zvieratkami a o tom, ako sa publikuje v časopisoch a vedie vydávanie časopisu. V máji hostila naša knižnica hudobníka Petra Opeta z kapely Polemic. Predviedol detskému publiku zopár originálnych hudobných nástrojov a svoje 2 knihy, v ktorých hlavná postava je inšpirovaná jeho synom. Aj júnové stretnutie v Literárnej kuchyni sa nieslo v znamení hudby – zavítal k nám muzikant a spisovateľ Branislav Jobus a pesničkami spestril rozprávanie o svojich knihách a ich nevšedných hrdinoch.


Prázdninové obdobie preklenula letná Literárna kuchyňa: pre deti sme pripravili 2 rozprávkové dopoludnia pod názvom Letné rozprávkové čítanie. V detskom oddelení sa čítali príhody Guľka Bombuľka a Psíčka i Mačičky, vlastnoručne sa vyrábali papierové bábky a naozajstní farební Bombuľkovia, hralo sa mini-papierové divadlo a deti si vyrobili originálne knihy. Malých umelcov a ich šikovné rúčky určite potešil pestrý výber ozdobných papierov, farebných bavlniek i pasteliek, lepenie očiek a gombíkov, zdobenie papierovej torty a nočných košieľok stužkami a konfetkami… Tieto aktivity boli prístupné verejnosti.

 

 

Ďalšie pochutiny Literárnej kuchyne sme namiešali opäť na jeseň. So začiatkom školského roka sme v septembri privítali spisovateľku Petru Nagyovú-Džerengovú, ktorá porozprávala školákom o svojich knihách, deťoch a cestovateľských zážitkoch a čo-to im aj prečítala. Októbrové stretnutie sa nieslo v znamení histórie, pretože k nám zavítal pán spisovateľ a učiteľ v jednej osobe Róbert Beutelhauser, autor série knižiek o dejinách slovenského národa „Naše hrôzyplné dejiny“. Obidve besedy prišla do Malaciek moderovať spisovateľka Denisa Fulmeková. V predposlednej literárnej kuchyni prišli navariť a ukázať svoje diela manželia Fero a Slavka Liptákovci. Deti zaujali ilustrácie v knihe Dierožrút a Chlapec bez mena, ktoré ilustroval výtvarník Ferko Lipták a príbehy napísala scenáristka Slavka Liptáková. Poslednou zimnou literárnou kuchyňou sa u nás objaví obľúbený Tibor Hujdič alias pán Mrkvička, ktorý sa špecializuje na praktický prieskum detských kníh a na prezentovanie kvalitnej literatúry pre deti a mládež.  

Celý projekt Literárnej kuchyne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Mária Knotková


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

Lakovanie a Pieskovanie