V zmysle nového zákona majú od 1. januára 2019 deti posledného ročníka materských škôl nárok na dotáciu od štátu na stravovanie. Tá predstavuje 1,20 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole a odobralo stravu. 

 

Keďže cena stravnej jednotky na dieťa v Materskej škole Malacky je vyššia – 1,39 eur, zostávajúcich 19 centov by mali aj naďalej hradiť rodičia. 

„Vnímame zmeny zákona a s poslancami zastupiteľstva sme sa rozhodli, že zostávajúce finančné bremeno nebudeme prenášať na rodičov. Rozdiel medzi nákladmi na stravu a príspevkom štátu, čo sú približne 4 eurá na mesiac, bude znášať mesto,“ informoval primátor Malaciek Juraj Říha. V meste ide o približne 220 detí navštevujúcich posledný ročník materskej školy. Rodičia po tomto rozhodnutí samosprávy nebudú musieť hradiť stravovanie v škôlke ani za mesiac január.

Žiakov  základných škôl sa obedy zadarmo budú týkať od septembra  2019. Dôvodom je plynulé zavedenie opatrenia do praxe, aby sa naň školy mohli pripraviť. Pri materských školách sa problémy nepredpokladajú, pretože už v súčasnosti sa v materských školách stravuje 94 percent detí.

-is-


.

BM: Ustekana sobota