Do nového roku sme si pre vás pripravili niekoľko noviniek. Jednou z nich je rubrika Chuť Záhoria, v ktorej sa vám budeme snažiť priblížiť gastronómiu na Záhorí a pravidelne vám prinášať odporúčania na miestne reštaurácie. 

Focaccia Veronica, Ravioloni al Formaggi, Pizza Parma

 

Ako prvú sme navštívili útulnú talianskú reštauráciu a pizzériu La Taverna di Sardegna v Brodskom, vďaka ktorej sme sa aspoň atmosférou presunuli z aktuálne mrazivého Záhoria na slnečnú Sardíniu, odkiaľ pochádza jej majiteľ a zároveň šéfkuchár Massimo Aramu, ktorý žije na Slovensku už 10 rokov.

 

Interiér reštaurácie je presne taký, s akým sa môžete stretnúť v domácich tavernách v prímorských oblastiach Talianska. K autentickej atmosfére chýbajú snáď len Taliani užívajúci si pôžitok nielen z kvalitného jedla a vína, ale aj z nekonečných rozhovorov s výraznou gestikuláciou, ktoré sú pre nich tak typické.

 

Z pestrej ponuky pízz sme si vybrali pizzu Parma s parmskou šunkou. Potešilo nás tenučké chrumkavé cesto tradičné pre Sardíniu, ktoré je veľmi ľahké, čiže dokážete bez problémov zjesť celú pizzu bez pocitu prejedenia sa. Takisto okraje neboli potreté cesnakom, ako sa bohužiaľ na Slovensku stalo zvykom, začo dávame šéfkuchárovi veľké plus. Cesto spolu s paradajkovou omáčkou a mozzarellou vytvorilo perfektnú chuťovú kombináciu a parmská šunka svojou slankavosťou zážitok z tejto pizzy ešte znásobila.

 

Pizza Parma

 

Z domácich talianských cestovín sme si zvolili ingrediencami decentnejšie Ravioloni al Formaggi (ravioli plnené syrmi so smotanovou omáčkou). Za zmienku stojí, že boli pripravené “al dente”, čo znamená, že po zahryznutí do nich je cítiť jemná pevnosť cestoviny.

 

Ochutnali sme tiež focacciu Veronica (mozzarella, sušená šunka, šalát), ktorá bola servírovaná netradičným spôsobom – ingrediencie neboli poukladané na placke, ale focaccia bola nimi naplnená. Jedlá sme samozrejme doplnili vhodným sardínským vínom, ktorého tu majú v ponuke neúrekom.

 

Ako dezert sme si k talianskému espressu vybrali tradičnú sicílsku “trubičku” Cannoli s krémovou náplňou z ricotty a talianskú citrónovú zmrzlinu podávanú v citrónovej kôre. Zmrzlina splnila vysoké nároky, ktoré sme na ňu mali vďaka tomu, že výraz “gelato” v nás evokuje výbornú talianskú zmrzlinu z poslednej návštevy Benátok. Cannoli trubička príjemne prekvapila svojou nie príliš sladkou chuťou, vďaka čomu ju ocenia aj tí, ktorí neobľubujú veľmi sladké dezerty.

 

Cannoli Siciliana, Gelato al Limone

 

Návštevu reštaurácie sme zakončili talianským citrónovým likérom limoncello, ktorý sa podáva ako digestív po jedle pre podporu trávenia. Ten sme dostali ako pozornosť podniku od majiteľky.

 

V La Taverna di Sardigne nie je nezvyčajné, že vám vašu objednávku na stôl prinesie samotný šéfkuchár Massimo. Neváhajte sa ho čokoľvek spýtať, rýchlo spoznáte, že je odobrník a s veľkou radosťou vám porozpráva nie len o talianskej kuchyni, ale aj o živote na Sardínii. Prezradil nám, že všetky ich suroviny sú vysokej kvality, čerstvo dovezené z Talianska a vysvetlil, že niektoré špeciality je nutné si objednať niekoľko dní vopred, práve kvôli zachovaniu čerstvosti. Poukazoval nám ich na fotografiách a pozval nás ochutnať jedlá z morských plodov, cestoviny s homárom (Pasta all’Astice) či fiorentínsky steak (Bistecca alla Fiorentina) z toskánskej kravy Chianina.

 

Majiteľ a šéfkuchár Massimo nám ukázal, ako vyzerajú kvalitné domáce talianské cestoviny

 

Ak obľubujete talianskú kuchyňu, určite by ste túto reštauráciu nemali obísť a ak ste k pravej talianskej kuchyni ešte neprivoňali, možno práve La Taverna di Sardigne je to správne miesto, kde začať s objavovaním jej pokladov.

 

Účet (jedlo a nápoje pre 3 osoby): 35 €
Dátum návštevy:
23. január 2019

 

Naše hodnotenie: 7,5 / 10

 

Pizzeria La Taverna di Sardegna
Kuchyňa: talianská
Adresa: Štefániková 228/3, Brodské
Web: www.pizzerialataverna.sk
Otváracie hodiny: streda, štvrtok, nedeľa 17:00 – 23:00 | piatok, sobota 17:00 – 0:00 | pondelok, utorok zatvorené

 

Návšteva tohto podniku prebehla inkognito a personál nevedel, že vzniká tento článok. Účet sme si samozrejme zaplatili sami.


.
Toto je čítané

BSK: Dvanásty ročník súťaže Vráťme knihy do škôl spoznal víťazov

Dvanásty ročník celoslovenskej súťaže Vráťme knihy do škôl, zameranej na podporu čítania…

BM: Ustekana sobota