Slovenský futbalový klub FK Senica sa v ostatnom období vydal na tunajšie pomery netradičnou cestou legionárov. Juhoamerickí investori odštartovali spoluprácu so slovenským klubom počas minulej zimy a Senicu sa im napokon podarilo udržať v najvyššej súťaži. Slovenských hráčov v kádri FK Senica je ako šafranu.

 

FK Senica – MFK Ružomberok, Foto: Facebook FK Senica

V poslednom jesennom kole Fortuna ligy nastúpili proti MFK Ružomberok v základnej zostave Senice iba dvaja slovenskí futbalisti – Erik Otrísal a Juraj Kotula.

Ďalší dvaja (Jakub Krč a Lukáš Kučera) boli pripravení na lavičke náhradníkov. Tréner Frederico Ricardo avizoval, že do klubu by počas zimy mohli pribudnúť viacerí Slováci, medzičasom ho však na lavičke nahradil Ricardo Chéu.

Na senický projekt sa niektorí pozerajú pozitívne, iní ho odsudzujú. Do druhej skupiny sa radí aj skúsený tréner Vladimír Koník. “Vyslovene strácame vlastnú identitu. Vidím aj veľký problém z pohľadu výchovy mladých hráčov, ktorí pár rokov späť dostávali v seniorskom futbale veľa priestoru. V súčasnom prostredí sú ich možnosti limitované. V Senici ma azda najviac vyrušuje to, že káder dopĺňajú hráči na úrovni štvrtej či piatej francúzskej ligy. Ak takíto hráči majú priniesť legionársku kvalitu… Je to veľmi nebezpečné a smutné,” hodnotil Koník pre Dominiku Komrhelovú z RTVS.
 

FK Senica podľa neho v súčasnosti nemá absolútne žiaden prínos pre slovenský futbal. “Hráča pre reprezentačné problémy tam určite nevychovajú. Netvrdím, že v minulosti bola Senica zdrojom reprezentantov, ale prešlo tadiaľ dosť hráčov, ktorí do reprezentácie nakukli. Spomeniem Tomáša Kóňu či Juraja Pirosku. Mohol by som menovať aj ďalších. Boli tam i výborní hráči na mládežníckej úrovni, napríklad Samuel Mráz, Denis Baumgartner či Kosorin. Sú to hráči, ktorí ‘vznikli’ z hľadiska akadémie či transferovej politiky na Slovensku,” dodal 50-ročný kouč.
 

Nemyslí si však, že jediný problém predstavuje FK Senica. “Dnes je zlá tá situácia všeobecne na Slovensku. Pozrime sa na reprezentačnú ‘dvadsaťjednotku’, tréner Guľa musí čerpať hráčov z druhej ligy. To je daň za to, že slovenský futbalový trh je presýtený legionármi,” uzavrel Vladimír Koník.

 

Článok vyšiel na portáli Športky.sk


.

BM: Festival Záhrad