Priestory Galérie MCK ožili spomienkami. Časy dávne i tie nedávne pripomína výstava bábik a kočíkov zo zbierky Márie Orgoňovej z Veľkých Levár. „Mám už 301 bábik, z nich tu vystavujeme 120. K tomu sme pridali aj desať kočíkov,“ hovorí majiteľka.

 

Na prvý pohľad to možno vyzerá, že ich zbiera už roky, ale nie je to tak. Kedy sa to teda začalo? „To viem absolútne presne. Bolo to 23. decembra 2016, keď sme boli na návšteve u známych, ktorí mali pri vianočnom strome postavenú veľkú bábiku. Vtedy som sa rozhodla. Začali sme hľadať po internete, na burzách, niektoré sme dokonca zachránili aj zo zberného dvora,“ s úsmevom spomína M. Orgoňová. Chýr o zberateľke sa rýchlo rozšíril: „Ľudia od nás z Levár nachádzali pri rekonštrukciách domov staré bábiky a kočíky, a tak nám ich postupne začali nosiť.“ Po necelom roku zbierania už mali prvú výstavu. Najstaršia bábika pochádza z roku 1918. „Mám ju od jednej pani, vrátane šatičiek, ktoré mal v tom istom roku na sebe jej otec, keď ho ako bábätko krstili.“

 

 

Pani Orgoňová šije na svoje bábiky šaty a ak treba, na starých kočíkoch vie opraviť čalúnenie. „Od detstva ma zaujímali staré veci. U starenky som rada ňúrala na povale. Ako 9-ročná som priniesla domov starý kolovrátok a sama som si ho opravila,“ hovorí.

 

 

Vďaka výstave sa mnohí možno po prvýkrát dozvedia, že aj v Malackách sa kedysi vyrábali kočíky. Bolo to na Stupavskej vo firme Svoboda, ktorú neskôr štát znárodnil. Výstava kočíkov a bábik v Galérii MCK potrvá do 9. februára. 

 

N. Bednáriková, foto: Ľ. Pilzová 


.
Toto je čítané

Študentské rady senických stredných škôl sa zišli na spoločnom stretnutí

Utorkové (16.4.) spoločné stretnutie študentských rád senických stredných škôl poskytlo priestor na…

BM: Ustekana sobota