V Záhorskom múzeu v Skalici umožnili návštevníkom s poruchami sluchu získať sprievodcovský výklad v posunkovej reči. TASR o tom informovala riaditeľka Záhorského múzea Viera Drahošová.

 

Zdroj: Slovakia.Travel

 

V skalickom múzeu začali návštevníkom pri jednotlivých exponátoch ponúkať QR kódy. Tie si môžu sluchovo postihnutí načítať do svojich telefónov, prípadne tabletov a získať sprievodcovský výklad v posunkovej reči. “Z mojej skúsenosti sluchovo postihnutí nechodia, alebo chodia do múzeí iba minimálne. Ak aj idú, pozrú si expozíciu iba vizuálne a prichádzajú o kultúrny zážitok. Som presvedčený, že až 99 percent sluchovo postihnutých do múzeí nechodí,” uviedol riaditeľ Trnavskej asociácie sluchovo postihnutých (TASPO) Jaroslav Cehlárik.

Naša budova je secesná z roku 1905 a nevieme v nej spraviť bezbariérový prístup. Sme preto veľmi radi, že aspoň nepočujúcim môžeme našu expozíciu sprístupniť. Keď nás oslovili, s ich ponukou sme súhlasili a postupovali podľa ich inštrukcií, keďže sa priznám, že sme si nevedeli predstaviť ich problémy a možnosti, ktoré oni majú,” informovala riaditeľka múzea.

Tento spôsob je v zahraničí už bežný. “Keď som videl na videách zo zahraničia, ako to funguje, zamyslel som sa, či máme ľudí, ktorí by to vedeli zrealizovať. Riešil som to s nepočujúcimi, ktorí sú šikovní v IT technológiách, a tí mi potvrdili, že to nie je problém. Pripravil som projekt, získali sme na neho financie a začali sme pracovať,” prezradil vznik projektu Cehlárik. Projekt financovalo ministerstvo kultúry a časť financií pochádza z vlastných prostriedkov TASPO.

Prvým múzeom s QR kódmi pre sluchovo postihnutých bolo Múzeum holokaustu v Seredi, po ktorom nasledovalo Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch a od roku 2019 sa k nim pripojilo aj Záhorské múzeum v Skalici.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota