V Mestskom centre kultúry Malacky a Múzeu Michala Tillnera je rušno. Po nedávnom vydaní knihy receptov Vône, chute Dolného Záhoria uzreli svetlo sveta ďalšie dve nové publikácie,  zborníky Pálffyovci – dejiny šľachtického rodu od 17. po 20. storočieMalacky a okolie 11.

 

 

 

Pálffyovci – dejiny šľachtického rodu od 17. po 20. storočie

Zborník obsahuje príspevky, ktoré odzneli v septembri minulého roka na konferencii o Pálffyovcoch. Na jeho verejnej prezentácii sa zúčastnili aj niektorí z autorov jednotlivých prednášok – Lucia Szőcsová (Plavecké panstvo ako súčasť fideikomisu v roku 1879), Martin Švec (Stavebné dejiny kostola Nepoškvrneného počatia Panny Márie v Malackách) a Marek Gilányi (Pálffyovské hroby vo Viedni). Prezentáciu zborníka pripravil jeho zostavovateľ Martin Macejka. „Zaujímavé je pre mňa mapovanie pohrebísk. Jednak tých vo Viedni, ale aj tých, na ktoré sa väčšinou sústredíme my, malackých krýpt. Zaujímavý je určite aj podrobný inventár malackého zámku z rokov 1923 – 1925, čo si človek možno ani nedokáže predstaviť, ak nemá dobrú fantáziu,“ navnadil prítomných na prečítanie publikácie M. Macejka.

 

Malacky a okolie 11

Už jedenáste pokračovanie série zborníkov pod názvom Malacky a okolie je zostavený z príspevkov zo seminára Vita incerta, mors certissima (Život je neistý, smrť najistejšia). Venujú sa smrti a pochovávaniu z rôznych uhlov pohľadu: archeologického či kresťanského, obsahuje aj informácie o malackých cintorínoch a o pohrebných zvykoch na Záhorí. V zborníku majú svoje miesto aj príspevky so série stretnutí s históriou, ktoré pre verejnosť organizuje Múzeum Michala Tillnera. Rozsah je 160 strán formátu A5, cena 5 € a rovnako ako publikácie Vône, chute Dolného Záhoria a Pálffyovci – dejiny šľachtického rodu od 17. po 20. storočie sa dá kúpiť v Turisticko-informačnej kancelárii mesta Malacky (Záhorácka 1919). 


K. Kittnerová, N. Bednáriková, foto: MCK


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota