Členskú výstavu pod názvom Artéria Hommage á Ján Mudroch pripravili Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Záhorská galéria Jána Mudrocha v Senici v spolupráci s Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky, Umeleckou besedou slovenskou (UBS) a Fondom výtvarných umení v Bratislave. TASR o podujatí informoval riaditeľ galérie Štefan Zajíček.

 

 

Výstava je venovaná 110. výročiu narodenia predstaviteľa slovenskej výtvarnej moderny a dlhoročného predsedu výtvarného odboru UBS Mudrochovi. “Na svojej spoločnej senickej výstave inštalovanej v galérii a v Galérii v podkroví sa prezentuje spolu 72 autorov so 146 prevažne maliarskymi dielami realizovanými hlavne olejom a akrylom, potom kombináciou techník, pričom oveľa menej je zastúpené sochárstvo a keramika,” uviedol riaditeľ galérie, ktorý je zároveň aj kurátorom výstavy.

 

UBS prichádza na Záhorie vzdať hold a uctiť si umeleckú pamiatku iniciátora povojnovej obnovy UBS Jána Mudrocha. Stal sa agilným predsedom výtvarného odboru v povojnových rokoch 1946-1950, až kým nebola UBS spolu s ostatnými spolkami zrušená po nástupe socializmu,” uviedol Zajíček.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 7. februára o 17.00 h a vystavované umelecké diela si návštevníci budú môcť pozrieť v Záhorskej galérii Jána Mudrocha a v Galérii v podkroví Základnej umeleckej školy v Senici do 24. marca.


.

BM: Festival Záhrad