Mestské centrum kultúry v prináša svojim návštevníkom výstavu výtvarníkov Petra Polláka a Vlasty Pelznerovej – Cesty múz.

 

Peter Pollák po ukončení štúdia na umeleckopriemyselnej škole v Uherskom Hradišti u prof. Jiřího Vacha a Vladimíra Groša pracuje od roku 1984 ako keramik. Od roku 1992 spolu s manželkou vlastní a vedie firmu zameranú najmä na výrobu výrobkov v barokovo-rokokovom štýle starej holíčskej fajansy. Ďalším smerom v tvorbe je výroba dekoratívnych keramických motýľov. Autor sa venuje i voľnej tvorbe, kde vytvára rôzne objekty, mozaiky, figúrky a plastiky. V poslednom čase spracúva krajinu a architektúru v nej okrem v keramike i v ďalších výtvarných technikách, ako sú napríklad maľba akrylom, pastelom, kresba ceruzkou a tušom doplnená farbou. Od roku 2009 pracuje i ako pedagóg na ZUŠ v Skalici, kde vyučuje deti i dospelých základom keramiky a jej výtvarnému spracovaniu. Svoju tvorbu, za ktorú získal i viacero ocenení, vystavuje a prezentuje na Slovensku i v zahraničí .Je členom Klubu výtvarníkov v Skalici.

 

Výtvarníčka Vlasta Pelznerová sa počas vysokoškolského štúdia venovala textilu a keramike. Na jej prechod k maliarstvu mala výrazný vplyv učiteľská osobnosť akademického maliara Fera Kráľa, čo dokladá jej krajinársky svet, pričom v popredí je tajomno a záujem o magično. Ďalším tvorivým poľom autorky je kresba, využívaná aj v knižných ilustráciách, ktoré si tiež uchovávajú symbolický podtext so snovými námetmi. Výtvarný profil autorky dopĺňajú smalty a emaily, venuje sa tiež maľbe na hodváb. Bola činná i vo výtvarnej pedagogickej činnosti.

Zúčastňuje sa na tvorivých pobytoch, sympóziách a výstavách na Slovensku i v zahraničí. Je členkou Združenia výtvarných umelcov západného Slovenska a Klubu výtvarníkov v Skalici.
 

Vernisáž výstavy bude vo štvrtok 14. februára o 17:00 v pristoroch MCK Malacky. Výstava potrvá do 10. marca. 

 


.
Toto je čítané

Oslobodenie spod fašizmu na Záhorí: Spomienky, ktoré už takmer vybledli

Je tomu už 79 rokov, čo boli mestá a obce na Záhorí…

BM: Ustekana sobota