Ako dieťa žila so svojimi rodičmi 6 rokov v Alžírsku, v škole ju bavili jazyky a menej fyzika, vyštudovala žurnalistiku na Slovensku a vo Francúzsku, má tri deti, v rokoch 2010-2014 bola poslankyňou Národnej rady SR a od roku 2014 zastupuje našu krajinu v Európskom parlamente (EP). Všetky tieto charakteristiky patria Jane Žitňanskej.

 

 

Poslankyňa EP navštívila cirkevnú školu v Malackách v rámci projektu Otvorená platforma. Na diskusii s ňou sa zúčastnili gymnazisti a študenti 9. ročníka. Moderátori, prváci gymnázia Matúš a Kamil, svoju zodpovednú prípravu pretavili do zaujímavých otázok. Hovorilo sa o brexite, o migračnej kríze, o dvojakej kvalite potravín či o súčasnej politickej situácii na Slovensku.

 

 

 

Hovorilo sa aj o blížiacich sa voľbách do EP, ktoré sa budú konať 25. mája. V roku 2014 sme získali neslávny primát: Slovensko malo najnižšiu volebnú účasť zo všetkých členských krajín Európskej únie, iba 13 %. Europoslankyňa preto vyzýva, aby ľudia využili svoje volebné právo. „Pridelených 14 mandátov Slovenská republika určite obsadí bez ohľadu na volebnú účasť. Nie je však jedno, kto to reálne bude,“ upozornila J. Žitňanská a dodala, že voľby určia tvár Európske únie na najbližšie roky: „Existuje hrozba, že by naprieč Európou mohli zvíťaziť sily, ktoré Úniu považujú za prežitok. Hoci Európsku úniu nepovažujem za dokonalú, máme obrovské šťastie, že naša krajina je jej súčasťou.“

 

Text a foto: Ľubica Pilzová, Malacky.sk


.
Toto je čítané

Senické zastupiteľstvo sa bude venovať úveru na modernizáciu mestskej bytovky

Zastupiteľstvo mesta Senica zaradilo do programu svojho štvrtkového (18.4.) rokovania rozhodnutie o…

BM: Ustekana sobota