Obec Sobotište v okrese Senica vznikla ako trhová osada, o ktorej je prvá hodnoverná zmienka z roku 1251. Obec zažila najväčší rozvoj v prvej polovici 19. storočia, keď mala takmer 5000 obyvateľov, v súčasnosti ich má približne 1500.

 

 

Pôvodná trhová osada vznikla na obchodnej ceste, ktorá spájala Moravu s Podunajskom a patrí k najstarším obciam Myjavskej pahorkatiny. Podľa starostu Dušana Horňáka má obec v súčasnosti potenciál rásť, bránia tomu však problémy s nedostatkom voľných stavebných pozemkov. “Evidujeme interes o bývanie nielen od občanov Sobotišťa, ale aj obyvateľov okolitých miest a obcí. Záujem je nielen o individuálnu výstavbu, ale aj nájomné byty. Výstavbu brzdí nedostatok voľných stavebných pozemkov, ktoré vlastnia súkromné osoby a nemajú záujem ich predať. V súčasnosti súkromný investor prestavuje nevyužívaný pavilón základnej školy na byty, ktoré by mali byť dokončené už v tomto roku,” vysvetlil aktuálny stav v Sobotišti starosta.

V areáli školy je hvezdáreň, ktorá je najstaršou hvezdárňou na Slovensku, ktorá stojí pri základnej škole. “Dokončená bola v roku 1972 a postupom času získala nadregionálny charakter a navštevujú ju exkurzie nielen z nášho kraja. Od samotného vzniku v nej funguje astronomický krúžok pre deti a mládež. Môžeme sa pochváliť aj olympijskou víťazkou Janou Švrčkovou, ktorá na astronomickej olympiáde v Číne získala tento rok zlatú medailu,” prezradil Svetozár Štefeček, ktorý vedie astronomický krúžok v obci.

Zaujímavosťou je, že obec má aj svoju vlastnú planétu. “Planétka obieha medzi Marsom a Jupiterom v hlavnom páse. Jej označenie je 26401 Sobotište. Objavil ju v observatóriu v Ondřejove pri Prahe slovenský astronóm Peter Kušnirák,” doplnil Štefeček.

V obci sa môžu pochváliť aj kultúrnymi pamiatkami. “Tento rok prejde rekonštrukciou habánsky mlyn zo 16. storočia, Sobotište získalo na projekt finančné prostriedky z programu Interreg. V Sobotišti na rekonštrukciu mlyna bude použitých 263.132 eur,” uviedla manažérka projektu Ľubica Kadlec Melišová.


.

BM: Ustekana sobota