V Sobotišti v okrese Senica prerábajú nevyužívané priestory základnej školy na bytové jednotky. Už tento rok by ich mal súkromný investor dokončiť pätnásť. TASR o tom informoval starosta Dušan Horňák.

 

Ilustračné foto Kaštiel Sobotište

 

V obci majú budovu základnej školy, ktorá kapacitne prevyšuje záujem. Kapacita umožňuje prijať približne 200 žiakov, súčasná obsadenosť je 138 chlapcov a dievčat. “Budova pavilónu nebola využívaná 16 rokov. Každý rok bolo do opravy budovy potrebné investovať nemalé finančné prostriedky. Len oprava strechy stála každý rok 1000 až 2000 eur,” priblížil starosta obce.

 

V roku 2014 sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že nevyužívaného pavilónu vzniknú nájomné byty. “Ani na druhý raz sa nám ale nepodarilo nájsť dodávateľa rekonštrukčných prác, ktorý by v limite Fondu rozvoja bývania a ministerstva výstavby, ktorí poskytujú finančné prostriedky na takéto stavby, rekonštrukciu realizovať,” uviedol Horňák.

 

Aby budova nechátrala, zastupiteľstvo sa rozhodlo odpredať ju. Záujemca nevyužívaný pavilón odkúpil a získal ju do vlastníctva s rovnakým zámerom výstavby bytov, aký mala predtým obec. “Tie by sa v budúcnosti mali stať nájomnými bytmi. V rámci úverových zdrojov bude obec hľadať možnosti, aby sa z nich stali nájomné byty, ak bude mať investor záujem o ich odpredanie. Ide o bytový dom, v ktorom budú dvojizbové, trojizbové a jeden jednoizbový byt,” doplnil Horňák.

 

Bytový dom by mal byť dokončený už v tomto roku a prví nájomníci by sa mohli nasťahovať ešte v roku 2019. “Záujem o byty je v obci značný. Ľudia na úrad chodia so žiadosťami, my ich však musíme sklamať, keďže byty, ktoré sa stavajú, sú majetkom investora. My po dohode s vlastníkom žiadosti evidujeme. Po dokončení sa rozhodne, či bude o rozdeľovaní bytov rozhodovať vlastník, alebo obec získa kompetencie a podarí sa bytový dom odkúpiť do jej vlastníctva,” naznačil ďalší vývoj starosta.

 

V Sobotišti je okrem bytov záujem aj o individuálnu bytovú výstavbu. Obec má vypracovanú štúdiu na výstavbu 46 rodinných domov. “Pripravujeme však štúdiu na výstavbu, na základe nej by mohlo v obci pribudnúť ďalších 16 rodinných domov. Narážame však na problém so stavebnými pozemkami, keďže obec ich nevlastní a vlastníci nie sú ochotní tieto parcely odpredať. Zatiaľ nevieme, ako to dopadne,” doplnil Horňák.


.
Toto je čítané

SHMÚ: V okrese Malacky hrozia pre trvalý dážď povodne

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (24.4.) od 0:00 do 18:00…

BM: Ustekana sobota