Asociácia odborných pracovníkov sociálnych služieb (AOPSS), so sídlom v Holíči, spustila iniciatívu za profesionálne a kvalitné služby “Len srdce nestačí”.

 

 

Asociácia vznikla ako tretia v odbore sociálnych služieb. “Založili sme ju preto, lebo aj keď na Slovensku sú už dve asociácie, jedna združuje verejných a druhá neverejných poskytovateľov. Chýbala nám organizácia, ktorá nezastupuje záujmy majiteľov ani zriaďovateľov, ale odborných pracovníkov. Ako odborníci sme sa snažili pripomienkovať nielen zákon a jeho novelizácie, ale aj koncepčné a strategické materiály. Náš hlas však nebol vypočutý,” prezidentka AOPSS Mária Kovaľová.

 

“Domnievame sa, že už nemáme čas, aby sme prenechali iniciatívu len politikom, z ktorých len niektorí majú záujem riešiť systémové a legislatívne chyby. Podľa našich štúdií reálne hrozí kolaps v sociálnych službách v horizonte piatich rokov pre nedostatok pracovných síl. Odborní pracovníci majú len dve možnosti. Odísť z tejto služby, lebo majú stále horšie podmienky, alebo zabojovať,” doplnila riaditeľka asociácie.

 

“Z praktického hľadiska je v tomto odbore personálny problém. Paradoxom je, že čím sa viac darí štátu v makroekonomických otázkach, tým horšie je to pre sociálne služby. Ak je dostatok pracovných miest v iných sférach, do sociálnych služieb nenastupuje dostatok kvalifikovaných pracovníkov,” doplnil audítor kvality v sociálnych službách a prevádzkovateľ sociálnych služieb Ondrej Buzala.

 

Iniciatíva bojuje okrem iného za dostatočné financovanie verejných aj neverejných sociálnych služieb, nový zákon o sociálnych službách, stabilitu personálu na všetkých úrovniach či metodickú podporu a právnu ochranu riadiacim pracovníkom, ktorí nesú 24-hodinovú zodpovednosť.

 

Asociácia sa rozhodla osloviť všetkých poslancov Národnej rady SR so sedembodovým návrhom na zlepšenie sociálnych služieb. “Jedným z bodov je aj vytvorenie pozície tajomníka na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVaR) SR, ktorý by niesol zodpovednosť za finančné, materiálne, ako aj personálne zabezpečenie dlhodobo udržateľných a kvalitných sociálnych služieb pre seniorov,” informovala Kovaľová.


.