Po troch reštauráciach, ktoré sa zameriavajú na špeciality zahraničných kuchýň sme sa tentokrát s rubrikou Chuť Záhoria vybrali za našou slovenskou kuchyňou. Po preskúmaní možností sme za najvhodnejšie miesto na otestovanie slovenských jedál na Záhorí zvolili malú útulnú reštauráciu s príznačným názvom – Koliba – v Malackách.

 

Bryndzové halušky

 

Privítal nás drevený interiér vkusne zariadený predmetmi, ktoré používali naši predkovia pri práci či zábave. Steny sú vyzdobené poľovníckymi trofejami a na policiach sa vyníma modranská keramika. Hlavnou dominantou priestorov Koliby je kozub, v ktorom kuchár pripravuje väčšinu jedál na ohni priamo pred očami hostí. Za zmienku tiež stojí, že hoci v Kolibe nehrala slovenská ľudová hudba, nehralo ani komerčné rádio, no playlist z nevtieravej hudby, ktorý sa do podobných podnikov hodí.

 

Po prelistovaní jedálneho lístka, zloženého prevažne z typických slovenských jedál, sme si ako predjedlo objednali zapekaný oštiepok s údeným mäsom, cesnakovú polievku a kapustnicu. Najviac na nás zapôsobil oštiepok, ktorý v sebe skrýval poctivé údené mäso. Výrazná slaná chuť je v tomto prípade vítaná a v kombinácii s vôňou údeného mäsa dopriala potešenie našim zmyslom. Kapustnica i cesnaková polievka chutili ako od starej mamy, akurát pri cesnačke by sme privítali dominantnejšiu chuť cesnaku.

 

cesnaková polievka, kapustnica, oštiepok plnený údeným mäsom

 

Následne nám čašníčka, ktorá počas celej návštevy pôsobila veľmi profesionálnym dojmom, priniesla na stôl grilované rebrá, zubáča s bylinkovým maslom a sedliacke krumpole, “strýcovú zásceru” (soté z panenky v zemiakových lokšách) a samozrejme “najslovenskejšie” jedlo, ktoré v Kolibe nemôžeme vynechať – bryndzové halušky.

 

Na rebrách i na zubáčovi bolo poznať, že sú pripravené na ohni, no ryba, hoci bola trochu suchšia, chutila perfektne a je ideálnou voľbou v prípade, ak preferujete diétnejšie jedlá. Hoci by sa k zubáčovi hodili viac varené zemiaky, nemohli sme neochutnať sedliacke krumpole so slaninkou a cibuľkou. Tie nás opäť presvedčili o tom, že počet kalórií na tanieri rastie priamo úmerne s chuťou jedla. Teda minimálne v slovenskej kuchyni to platí.

 

zubáč a rebrá pripravované v kozube

 

Rebrá nas prekvapili tým, že neboli v žiadnej silnej marináde, vďaka čomu vynikla chuť na rošte grilovaného chudého mäska, a naopak soté z bravčovej panenky v lokšách malo dostatok šťavy, aby nepôsobilo sucho. Za zlatý vrchol večera však považujeme bryndzové halušky, ktoré splnili tie najprísnejšie kritéria. Pôsobia domácky, chute sú vyvážené a slaninové oškvarky svojou vôňou i chuťou ešte umocnili celkový dojem z najtradičnejšieho slovenského jedla.

 

hlavné chody: rebrá, strýcová záscera

 

Hoci sme boli po hlavnom chode sýti, nenechali sme si újsť príležitosť vyskúšať dezert v podobe slivkových gúľ a makovo-višňových lokší. Slivkovým guľám chýbalo viac sliviek a cukru, takže sú vhodné pre tých, ktorí majú radi menej sladké dezerty a pri lokšách by sme privítali trochu viac maku, pretože sladko-kyslá chuť višní mak zatienila.

 

slivkové gule a makovo-višňové lokše

 

Malacká Koliba pripravuje jedlá na vysokej úrovni, takisto celkový dojem z reštaurácie je výborný, takže je to presne to miesto, kam by ste mali zobrať návštevu zo zahraničia ochutnať jedlá pre Slovensko typické.

 

 

Účet (jedlo a nápoje pre 4 osoby): 69 €
Dátum návštevy:
14. marec 2019

 

Naše hodnotenie: 8 / 10

 

Koliba
Kuchyňa: slovenská
Adresa: Duklianskych hrdinov 47, Malacky
Web: www.kolibamalacky.sk
Otváracie hodiny: pondelok – 11:00 – 14:00 | utorok – štvrtok, nedeľa – 11:00 – 23:00 | piatok – sobota 11:00 – 2:00 (kuchyňa do 23:00)

 

Návšteva tohto podniku prebehla inkognito a personál nevedel, že vzniká tento článok. Účet sme si samozrejme zaplatili sami.


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota