Po troch reštauráciach, ktoré sa zameriavajú na špeciality zahraničných kuchýň sme sa tentokrát s rubrikou Chuť Záhoria vybrali za našou slovenskou kuchyňou. Po preskúmaní možností sme za najvhodnejšie miesto na otestovanie slovenských jedál na Záhorí zvolili malú útulnú reštauráciu s príznačným názvom – Koliba – v Malackách.
![](https://zahori.sk/wp-content/uploads/2019/03/chut-zahoria-koliba-malacky-4.jpg)
Privítal nás drevený interiér vkusne zariadený predmetmi, ktoré používali naši predkovia pri práci či zábave. Steny sú vyzdobené poľovníckymi trofejami a na policiach sa vyníma modranská keramika. Hlavnou dominantou priestorov Koliby je kozub, v ktorom kuchár pripravuje väčšinu jedál na ohni priamo pred očami hostí. Za zmienku tiež stojí, že hoci v Kolibe nehrala slovenská ľudová hudba, nehralo ani komerčné rádio, no playlist z nevtieravej hudby, ktorý sa do podobných podnikov hodí.
Po prelistovaní jedálneho lístka, zloženého prevažne z typických slovenských jedál, sme si ako predjedlo objednali zapekaný oštiepok s údeným mäsom, cesnakovú polievku a kapustnicu. Najviac na nás zapôsobil oštiepok, ktorý v sebe skrýval poctivé údené mäso. Výrazná slaná chuť je v tomto prípade vítaná a v kombinácii s vôňou údeného mäsa dopriala potešenie našim zmyslom. Kapustnica i cesnaková polievka chutili ako od starej mamy, akurát pri cesnačke by sme privítali dominantnejšiu chuť cesnaku.
![](https://zahori.sk/wp-content/uploads/2019/03/chut-zahoria-koliba-malacky-2.jpg)
Následne nám čašníčka, ktorá počas celej návštevy pôsobila veľmi profesionálnym dojmom, priniesla na stôl grilované rebrá, zubáča s bylinkovým maslom a sedliacke krumpole, “strýcovú zásceru” (soté z panenky v zemiakových lokšách) a samozrejme “najslovenskejšie” jedlo, ktoré v Kolibe nemôžeme vynechať – bryndzové halušky.
Na rebrách i na zubáčovi bolo poznať, že sú pripravené na ohni, no ryba, hoci bola trochu suchšia, chutila perfektne a je ideálnou voľbou v prípade, ak preferujete diétnejšie jedlá. Hoci by sa k zubáčovi hodili viac varené zemiaky, nemohli sme neochutnať sedliacke krumpole so slaninkou a cibuľkou. Tie nás opäť presvedčili o tom, že počet kalórií na tanieri rastie priamo úmerne s chuťou jedla. Teda minimálne v slovenskej kuchyni to platí.
![](https://zahori.sk/wp-content/uploads/2019/03/chut-zahoria-koliba-malacky-1.jpg)
Rebrá nas prekvapili tým, že neboli v žiadnej silnej marináde, vďaka čomu vynikla chuť na rošte grilovaného chudého mäska, a naopak soté z bravčovej panenky v lokšách malo dostatok šťavy, aby nepôsobilo sucho. Za zlatý vrchol večera však považujeme bryndzové halušky, ktoré splnili tie najprísnejšie kritéria. Pôsobia domácky, chute sú vyvážené a slaninové oškvarky svojou vôňou i chuťou ešte umocnili celkový dojem z najtradičnejšieho slovenského jedla.
![](https://zahori.sk/wp-content/uploads/2019/03/chut-zahoria-koliba-malacky-5.jpg)
Hoci sme boli po hlavnom chode sýti, nenechali sme si újsť príležitosť vyskúšať dezert v podobe slivkových gúľ a makovo-višňových lokší. Slivkovým guľám chýbalo viac sliviek a cukru, takže sú vhodné pre tých, ktorí majú radi menej sladké dezerty a pri lokšách by sme privítali trochu viac maku, pretože sladko-kyslá chuť višní mak zatienila.
![](https://zahori.sk/wp-content/uploads/2019/03/chut-zahoria-koliba-malacky-3.jpg)
Malacká Koliba pripravuje jedlá na vysokej úrovni, takisto celkový dojem z reštaurácie je výborný, takže je to presne to miesto, kam by ste mali zobrať návštevu zo zahraničia ochutnať jedlá pre Slovensko typické.
Účet (jedlo a nápoje pre 4 osoby): 69 €
Dátum návštevy: 14. marec 2019
Naše hodnotenie: 8 / 10
Koliba
Kuchyňa: slovenská
Adresa: Duklianskych hrdinov 47, Malacky
Web: www.kolibamalacky.sk
Otváracie hodiny: pondelok – 11:00 – 14:00 | utorok – štvrtok, nedeľa – 11:00 – 23:00 | piatok – sobota 11:00 – 2:00 (kuchyňa do 23:00)
Návšteva tohto podniku prebehla inkognito a personál nevedel, že vzniká tento článok. Účet sme si samozrejme zaplatili sami.