Činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ), sociálne témy i financovanie školstva boli na programe pondeľňajšieho (25. 3.) rokovania Klubu starostov okresu Senica na Mestskom úrade (MsÚ) v Senici. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Senica Viera Barošková.

 

 

Jedným z bodov programu bola činnosť Spoločného obecného úradu (SOÚ) Senica, ktorý vykonáva agendu v oblasti preneseného výkonu štátnej správy na úseku stavebného poriadku pre 21 obcí okresu Senica. V správe za rok 2018 sa konštatovalo, že vlani bolo vydaných spolu 952 rozhodnutí. “Najviac 453 bolo v Senici, 53 v Moravskom Svätom Jáne, po 48 v Šajdíkových Humenciach a Kútoch. Celkový objem financií, poskytnutých štátom na činnosť, bol viac ako 49.300 eur. To však nepostačovalo na pokrytie výdavkov SOÚ Senica, a z toho dôvodu jednotlivé obce prispievajú aj z vlastných rozpočtov,” uviedol vedúci SOÚ Ivan Nosko.

 

Mesto Senica na základe zmluvy poskytuje sociálnu posudkovú činnosť pre určenie odkázanosti aj pre 25 obcí a mestá Šaštín-Stráže a Senica. “V roku 2018 bolo riešených 112 žiadostí o posúdenie odkázanosti na sociálnu službu. V porovnaní s rokom 2017 to bol nárast až o 40 percent,” uviedla pracovníčka MsÚ v Senici Denisa Pániková.

 

Starostovia a primátori dostali informácie aj z oblasti financovania školstva. Išlo o príspevky na výchovu a vzdelávanie pre materské školy, ich účel a možnosť použitia, príspevok na žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia a vzdelávanie poukazy. “Okrem toho sa dotkli dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, konkrétne dotácii na stravu, riešenie prihlasovania a odhlasovania odberu jedál v školských jedálňach,” doplnila Barošková.


.

BM: Festival Záhrad