Pozornosť upútala v šou Československo má talent 2018, spevu sa však venuje od malička. Mladá talentovaná speváčka Agáta Hlavenková nám porozprávala o účasti v televíznej súťaži a o svojej láske k hudbe, ktorej sa venuje čoraz viac.

Mama hovorí, že som skôr spievala ako rozprávala,“ odpovedá Agáta s úsmevom na otázku, ako sa dostala k hudbe. Jej doterajšia hudobná cesta sa vyvíjala celkom prirodzene. Záľuba v speve ju sprevádzala od detstva. V školskom veku ju doviedla do Základnej umeleckej školy v Malackách, kde sa okrem spevu venovala aj hre na klavíri. Neskôr začala navštevovať hudobné tábory, ktorým vďačí za džez. Jedna vedúca mi povedala, že by sa jej môj hlas hodil na džez, a tak ma zaviedla na džezové akcie. Tam som začala chodiť od  15 rokov,“ spomína Agáta. Džez ju oslovil a začala sa oň zaujímať viac.

Počas štúdia na bilingválnom gymnáziu v Bratislave mala už možnosť spievať na rôznych podujatiach. Predstavila sa aj na jesennej Malackej šošovici. V maturitnom ročníku začala vystupovať s kapelou Beyond, v ktorej ale nezotrvala dlho, pretože sa chcela venovať predovšetkým tvorbe vlastných pesničiek.

Úspech v talentovej súťaži

Skúsenosti a pozitívne ohlasy postupne pribúdali. Veľa ľudí z okolia ju nabádalo skúsiť šťastie v jednej z talentových súťaží. Dlhšie som nad tým rozmýšľala, a keď prišla súťaž Československo má talent, tak som si povedala: Kedy, keď nie teraz?“ Rozhodla sa správne, pretože porotu i publikum doslova ohúrila s pesničkou Valerie od Amy Winehouse. Ako sprievodný nástroj si zvolila gitaru. „Bol to super pocit stáť na pódiu, spievať a vidieť,  že sa to divákom a porote páči,“ priznala Agáta.  Porotcovia ju v súťaži posunuli jednohlasne ďalej. Jeden z nich, Jaroslav Slávik, sa dokonca vyjadril, že Agáta spĺňa kritériá víťaza šou. Hoci sa tak nakoniec nestalo, atmosféru a pocit z vystúpenia považuje za svoju obrovskú skúsenosť.

V ambícii spievať sa Agáta utvrdila a na svojej hudobnej ceste pokračuje s radosťou a odhodlaním ďalej: Pre mňa je spev skvelým sebavyjadrením. Keď spievam, cítim sa prirodzene, uvoľnene a sebavedomejšie.“ Každý, kto ju počul spievať, musí súhlasiť. Na pohľad veľmi jemná a krehká dievčina sa počas spevu mení na silnú a sebavedomú ženu s prekvapujúcim hlasom a emóciou vyvolávajúcou zimomriavky po celom tele.

Vlastná tvorba je ťažšia cesta

Dnes sa Agáta venuje štúdiu humanitných vied v Prahe, ktoré ju pri tvorbe hudby mnohokrát inšpiruje. Zároveň pôsobí v hudobnom tábore Tomorrowband a od júna 2018 i v kapele Agi Hlavenková band, v rámci ktorej sa venuje najmä tvorbe vlastných piesní. Myslím, že sme sa našli a veľmi nám to klape po hudobnej i ľudskej stránke,“ spokojne uznáva Agáta na adresu vlastnej skupiny. Hrávajú spoločne autorské a zatiaľ i prevzaté skladby v štýle pop, soul a jazz. Vidieť ich môžete v kluboch v rámci celého Slovenska. Presadiť sa s vlastnou tvorbou je ťažké, ale uvidíme. A možno sa ešte prihlásim na nejakú ďalšiu, tentoraz vyslovene spevácku  súťaž.“

My držíme palce a veríme, že o Agátke budeme počuť vďaka jej obrovskému talentu čoraz viac.

 


.
Toto je čítané

Futbal 4. liga: Gbely doma porazili Jaslovské Bohunice

Domáci sa od začiatku pustili s chuťou do súpera a najmä v úvodnej polhodinke si…

BM: Ustekana sobota