Jar je už v plnom prúde. Príroda sa prebudila a aj na túto sezónu sa treba pripraviť. Bratislavské nákupno-zábavné centrum Bory Mall už po štvrtýkrát privíta Festival záhrad plný rastlín, kvetov a inšpirácií.

 

Festival záhrad 2019

Záhrady tento rok oslavujú už svoj štvrtý sviatok v poradí. Festival záhrad predvedie to najtrendovejšie z interiérovej zelene a záhradných inšpirácií. Vystavené budú riasogule, rastlinné, sukulentné a vitrážové teráriá, tillandsie a ručne vyrábané závesné dekorácie. Práve tieto žijúce skvosty sú dnes veľmi vyhľadávaným trendom pri skrášľovaní interiérov.

 

 

Tillandsie – vzdušné rastliny

Tillandsie, nazývané aj vzdušné rastliny, pochádzajú zo strednej a južnej Ameriky. Na rozdiel od ostatných rastlín, neprijímajú cez korene výživné látky. Slúžia im len na uchytenie sa o podklad. Tillandsie najčastejšie žijú prichytené na kôre či kameňoch a v obývaných oblastiach i na elektrických stĺpoch či strechách domov.

 

Rastlinné teráriá

Jedinečný malý rastlinný svet uzavretý v sklenenej nádobe je vhodný ako dizajnový doplnok do domácnosti či kancelárie. Každé terárium je jedinečné, postupne rastie a vyvíja sa. Teráriá sú tvorené vlhkomilnými rastlinkami a sú tam vytvorené podložia simulujúce zemský povrch. Tie slúžia na zachytávanie vody či ako ochrana proti plesniam. Vrchná vrstva je dozdobená kôrou, kameňmi či machom.

 

 

Bonsaje

Mnohých fascinujú malé stromčeky zvané bonsaje. Bonsaj klub na Festivale záhrad predvedie exotické druhy, ale aj krásne bonsaje domácich odrôd. Stromčeky pochádzajúce z Číny môžu byť exteriérové aj interiérové a tie ešte ďalej delíme na ihličnaté a okrasné listom, plodom alebo kvetom.

 

 

Kaktusy

Kaktusmi boli prvýkrát fascinovaní moreplavci z Kolumbovej éry. Vedeli ste, že na Slovensku máme Klub kaktusárov? Vznikol už v roku 1959 a jeho členovia sú stále aktívni vo vystavovaní kaktusov a sukulentov. KK Nobilis tento rok oslavuje úctihodné 60. výročie od založenia klubu. Môžeme si nimi skvelo oživiť parapet v kancelárii ale aj záhradnú skalku. Dokážu zaujať svojimi zvláštnymi tvarmi, otrńením, ale najmä nádhernými kvetmi.

 

Vystavovateľov doplní pestrý program

Na krásnom Festivale záhrad uvidíme aj čarovné baobaby. Pánov bude určite fascinovať najmodernejšia záhradná technika od kosačiek až po ručné náradie. Na podujatí nájdete aj štýlové veľkonočné dekorácie príznačné pre túto jarnú sezónu. Nebudú chýbať ani vyhľadávané workshopy pre dospelých a dielničky pre deti. Hitom minulých rokov sa stala výroba vlastného rastlinného terária a strihanie bonsajov. U najmenších zase bodovalo presádzanie rastliniek. Ako každý rok, aj tento si tam budete môcť zakúpiť letničky, trvalky, skalničky, priesady, rastliny do bytu, na balkón či do záhrady, štýlové črepníky, vyvýšené záhony a množstvo ďalšieho záhradného sortimentu.

 

 

Vraj rastliny cítia a majú inteligenciu. Či je tomu tak sa presvedčíme na tohtoročnom Festivale záhrad 13. – 14. apríla v Bory Mall. Ako hovoria autori konceptu Plantízia: “Človek obklopený zeleným prostredím lesa cíti pozitívne emócie”. Preto organizátori Festivalu záhrad prinášajú návštevníkom nákupno-zábavného centra Bory Mall túto radosť z rastlín aj do vašich domovov.


.

BM: Ustekana sobota