Turisti budú môcť na príbehu krásnej, no nešťastnej Kataríny spoznávať históriu Beckova, Čachtického a Plaveckého hradu. Novinku v rámci turistickej sezóny zastrešila trenčianska a bratislavská krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR), predstavili ju v sobotu (6.4.) na Beckove.

 

Foto: Uzivaj.si

 

Tri kľúče pre Katarínu sú založené na skutočnej udalosti. Projekt rozpráva strastiplný príbeh mladej Kataríny z rodu Stiborovcov, ktorej neprávom odobrali jej panstvo. Keď v roku 1434 zomrel vojvoda Stibor mladší, zanechal po sebe jedinú dedičku, 12-ročnú Katarínu. Určil troch vykonávateľov svojho závetu, maršálka Adama Besa z Rohowa, Jakuša z Mozurowa a Paška z Jablonia. Poveril ich, aby sa postarali o všetky rodinné majetky a o jeho jedinú dcéru, kým nebude plnoletá. Peniaze a listiny boli uložené v truhlici na Beckove a zabezpečené troma zámkami. Každý z kastelánov mal jeden kľúč, aby ani jeden bez vedomia druhého nemohol s nimi disponovať. Okrem toho bola každá listina vyhotovená v troch exemplároch a uložená na troch hradoch, na Beckove, Čachticiach a Plaveckom hrade. V roku 1435 zasadla v Bratislave kráľovská rada, ktorá mala rozhodnúť o závete Stibora mladšieho. V neprítomnosti kráľa Žigmunda bol proces zmanipulovaný a práva Kataríny boli spochybnené.

 

 

“Návštevníci prídu na každý z trojice hradov, kde dostanú listinu, ktorá hovorí o donácii Stiborovi, kde sa spomína, že aj ženská línia jeho rodu môže dediť majetky. Budú zbierať tri kľúče od kastelánov troch hradov. Keď ich vyzbierajú, pošlú nám listinu na adresu do Čachtíc a na záver celej kampane, 21. septembra vyžrebujeme jedného alebo viacerých šťastlivcov, ktorí môžu získať rôzne ceny,” priblížil výkonný riaditeľ hradu Beckov Peter Pastier, ktorý bol iniciátorom projektu.

 

 

Kópiu listiny od kastelána z Plaveckého hradu môžete získať cez sviatky a víkendy od 10:00 do 19:00 v Plaveckom Podhradí pred Kultúrnym domom, v pracovné dni na obecnom úrade.

 

Listiny s kľúčmi zo všetkých troch hradov a vaším kontaktom pošlite na adresu
Obec Čachtice, Malinovského 769, 916 21 Čachtice
a na obálku napíšte heslo „Tri kľúče pre Katarínu“.

Môžete tak vyhrať jednu z atraktívnych cien.


.
Toto je čítané

Skalica získala dotáciu takmer 1,5 milióna eur na revitalizáciu lesoparku Hájek

V Skalici zrevitalizujú lesopark Hájek aj Mestská búdu. Zámer na tieto projekty…

BM: Ustekana sobota