Ľudia, ktorým záleží na stave pamiatok v našej krajine, môžu oddnes prideliť svoj hlas niektorému z deviatich vzácnych historických diel volajúcich po záchrane. Nadácia VÚB venuje objektu či umeleckému artefaktu s najväčšou podporou verejnosti grant na jeho obnovu alebo reštaurovanie vo výške 50-tisíc eur. Medzi pamiatkami uchádzajúcimi sa o podporu v programe Poklady Slovenska je aj vzácna súčasť barokového oltára v obci Sološnica blízko Malaciek.

 

 

Barokový oltár v Kostole Všetkých svätých v Sološnici pochádza z konca 17. storočia. Vytvorený bol vďaka podpore šľachtického rodu Pállfyovcov. Jeho najvzácnejšou a zároveň najschátralejšou časťou sú sochy sv. Mikuláša a sv. Augustína v nadživotnej veľkosti. Sú situované priamo v strede oltára a stvárnené v slávnostných biskupských rúchach s mitrami na hlavách a berlami v rukách. Práve zreštaurovanie postáv dvoch biskupov, ktoré je predmetom hlasovacej súťaže Poklady Slovenska, prinavráti tejto pamiatke jedinečné umelecké a estetické hodnoty barokového sochárstva.

 

Ako podporiť záchranu pamiatky na Záhorí?

Pomôcť ochrániť toto historické dielo pred nemilosrdným zubom času môže každý, kto sa zaň postaví v hlasovaní prostredníctvom stránky www.nadaciavub.sk/poklady, kde je možné nájsť aj bližší popis histórie a súčasného nelichotivého stavu jednotlivých diel zaradených do súťaže. Hlasovanie trvá do 28. apríla. Pamiatka, v ktorej obnove uvidí verejnosť najväčší zmysel, získa na svoj prerod sumu 50-tisíc eur, čo je takmer dvojnásobok oproti minulému ročníku programu.

 

 

Ostatní finalisti vo verejnom hlasovaní

O grantový príspevok na obnovu či reštaurovanie od Nadácie VÚB sa spolu s dielom v Solšnici „uchádzajú“ tieto ďalšie pamiatky výnimočnej umelecko-historickej hodnoty: 

  • Mauzóleum Andrášiovcov v Krásnohorskom Podhradí
  • Gotická brána z Baziliky minor sv. Egídia v Bardejove
  • Fresky v Kapitulnej sieni Kláštora kartuziánov v Červenom Kláštore
  • Ikonostas v chráme sv. Paraskievy vo Svidníku 
  • Bočný oltár Korunovania Panny Márie v Kostole sv. Mikuláša v obci Pukanec
  • Jeszenákova hrobka na bratislavskom cintoríne Kozia brána
  • Obraz Krista na hore Olivetskej na oltári Kostola Sedembolestnej Panny Márie v obci Brhlovce
  • Bajčiovská veža v Oravskej Porube

 

 

Pamiatky posudzovali odborníci

Deväť pamiatok do hlasovania v aktuálnom ročníku programu Poklady Slovenska vybrala nezávislá komisia odborníkov na základe nominácií verejnosti. V úvodnej fáze hlasovacej súťaže prihlásila verejnosť cez webovú stránku nadácie viac ako 750 rozličných objektov či umeleckých diel z celého Slovenska. Možnosť priamo nominovať chátrajúce historické diela v procese prideľovania grantu bola tento rok novinkou.Počet prihlásených pamiatok nás milo prekvapil. Je dobré vedieť, koľko ľudí na Slovensku má skutočne otvorené oči pre hodnotu a krásu nášho historického dedičstva. Systém súťaže umožňuje komisii expertov posunúť do rozhodovacieho, verejného hlasovania deväť pamiatok. Radi by sme však odkázali tým, ktorých nominácia tentokrát ďalej nepostúpila, aby prihlásili pamiatku zo svojho okolia opäť aj budúci rok. V tomto systéme podpory chceme pokračovať,hovorí predseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva, že odborníci posudzovali pri pamiatkach ich súčasný stav, významnosť, historický kontext ako aj nároky na nevyhnutné reštaurátorské práce a časové rámce.

Nadácia VÚB, ktorá organizuje tento program už po jubilejný, desiaty raz, sa týmto spôsobom postarala už o záchranu napr. vitráží v Spišskej Kapitule, fresiek v stredovekom kostolíku v obci Čerín, renesančnej zvonice v podtatranskej obci Vrbov, diela Majstra Pavla z Levoče či barokového organu v Španej Doline. Príbehu zrealizovanej obnovy poslednej z menovaných pamiatok sa venuje aj článok v online magazíne Nadácie VÚB Srdcovky.


.

BM: Kralici