Mesto Senica v spolupráci s rekreačnými službami poskytlo už piatykrát priestory na 24-hodinovú plaveckú štafetu, ku ktorej sa po druhý raz pridali bežci a premiérovo aj šachisti. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Viera Barošková.

“Začalo sa to štafetou v leňošení, potom prišiel zvrat a štafeta sa zmenila na 24-hodinovú v plávaní, pridali sa bežci a tento rok šachisti. Ide tak o ojedinelý projekt v rámci celého Slovenska,” uviedol pre TASR organizátor podujatia Jaroslav Fodor. Tohtoročná štafeta odštartovala v piatok 3. mája o 9.00 h a skončila sa presne po 24 hodinách.

Do plaveckej štafety sa v tomto ročníku zapojilo 477 plavcov, ktorí zaplávali 250,4 kilometra. Na senickej cyklotrase sa vystriedalo 124 bežcov a spolu odbehli 1116 kilometrov, čo je oproti minulému roku nový rekord. “Plavcov prišlo síce menej ako minulý rok, ale zaplávali o niekoľko kilometrov viac, bežci vytvorili nový rekord v počte zúčastnených aj v prebehnutých kilometroch,” doplnil organizátor podujatia.

Novinkou bola možnosť zahrať si šachovú partiu, ktorú využilo 57 šachistov, ktorí odohrali 102 partií, pri ktorých spravili 8891 ťahov. “Oceňujem myšlienku organizovania takýchto štafiet. Je to skvelá propagácia športu v našom meste. Možno aj ľudia, ktorí počas štafety okúsia niektorý šport prvý raz, začnú s ním po skončení sa tejto akcie pravidelne,” uviedol primátor Senice Martin Džačovský.

Štafeta dostala už minulý rok ďalší význam, nielen spája ľudí, ale aj pomáha. “Minulý rok bolo dobrovoľné štartovné venované Milanovi Valáškovi, tento rok organizátori pomohli sedemročnému autistickému chlapcovi Paľkovi Čomajovi,” doplnil Fodor.


.

BM: Festival Záhrad