Záver apríla bol pomerne chladný. Keď večer 30. apríla prišla mimoriadne silná búrka, asi všetci sme sa pýtali, ako dopadnú Prvomájové Malacky. V stredu 1. mája však bolo všetko jasné: zobudili sme sa do slnečného rána, a tak sa naše najväčšie podujatie mohlo bez problémov uskutočniť.

Prvý Máj Malacky
Prvý Máj Malacky

Tak ako každý rok, do Zámockého parku aj tentoraz prúdili tisícky ľudí nielen z Malaciek, ale i návštevníci z okolia či zo vzdialenejších regiónov. Podľa odhadov prišlo viac ako 20 tisíc ľudí. Tlačenice síce vznikali, ale iba pri stánkoch s občerstvením. Inak bolo miesta pre každého dosť. Prvomájové Malacky ponúkli počas celého dňa bohatý program pre každú vekovú i záujmovú kategóriu.

Vrúcna a priateľská spolupráca
Prvého mája zavítali do Malaciek aj zástupcovia našich partnerských miest zo zahraničia. Počas slávnostného otvorenia pozdravili z pódia spolu s primátorom Jurajom Říhom a predsedom Bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom všetkých návštevníkov prednosta z maďarského mesta Sarvaš János Melis, predsedníčka Slovenskej samosprávy zo Sarvaša Anna Frankó a primátor maďarského mesta Albertirša László Fazekas. Naši hostia z partnerských miest absolvovali aj komentovanú prehliadku Malaciek a tiež výlet do Bratislavy. Ako povedali, boli unesení našou pohostinnosťou a veľmi oceňovali príjemnú atmosféru v Zámockom parku. Pri odchode ešte raz nechali pozdravovať všetkých Malačanov.

Každý si našiel to svoje
Zámocký park bol rozdelený na päť zón, aby si každý našiel to svoje: historická, detská, športová, hlavná, chill out (oddychová). Historická zóna sa niesla v znamení sloganu „Malacky na bojovom poli“, ktorý dokonale naplnila skupina historického bojového umenia GRYFF. V ich podaní sme videli strhujúce súboje mušketierov, simuláciu historických bojov zo 17. storočia i výcvik poľného vojska. Detská zóna priniesla pre našich najmenších rozprávkové predstavenia divadiel Žihadlo a Koráb, kúzelníka Jara, speváčku Miu, agility so psíkmi, nafukovacie atrakcie i neodmysliteľné a veľmi obľúbené maľovanie na tvár. V športovej zóne sa predstavili malacké kluby, vďaka ktorým si mohli návštevníci na vlastnej koži vyskúšať jednotlivé športy. Nechýbala ani veľká nafukovacia prekážková dráha. Najdlhšie trval program na hlavnom pódiu. Od predpoludnia až do noci sa postupne predstavili dychovka Malačané, folklórny súbor Macejko, spevácky zbor Malinka, akadémia pohybu a tanca Saltratrix, Bečkovi chlapci, Duo Yamaha, Cimbal Brothers, Peter Bič Project, Majself a Ego. No a kto sa chcel trebárs na chvíľočku vymaniť z hluku a hudby, mohol zájsť do chill out zóny relaxovať do strečového stanu a pri tónoch oddychovej hudby si dať domácu kávu alebo čokoládu.

Stovky návštevníkov v kaštieli
Mnoho z návštevníkov Prvomájových Malaciek zavítalo aj do kaštieľa, ktorý práve začal svoju ďalšiu letnú návštevnú sezónu (píšeme o nej na strane 5). Súčasťou komentovaných prehliadok pod taktovkou Mestského centra kultúry bola Pálffyovská izba, kaplnka i poštová výstava k jubileu malackých filatelistov.

Zámocký park – miesto stretnutí
Prvomájové Malacky 2019 sú teda úspešne za nami, a už sa tešíme na tie budúcoročné. Dovtedy sa však ešte veľakrát stretneme v Zámockom parku, napríklad 11. mája na Míli pre mamu, 25. mája pri rely veteránov a 1. júna počas veľkého spojeného podujatia Deň detí, Malacká šošovica a Malacký piknik.

Ľubica Pilzová


.
Toto je čítané

Skalica získala takmer 700-tisíc eur na rekonštrukciu škôlky

Mesto Skalica uspelo so žiadosťou o dotáciu na rekonštrukciu Materskej školy Dr.…

BM: Ustekana sobota