Klub slovenských turistov Sobotište zorganizoval pre milovníkov turistiky už 37. ročník turistického pochodu Sobotištská pätnástka, ktorým si od roku 1983 pripomínajú oslobodenie našej vlasti Červenou armádou a koniec druhej svetovej vojny.

Pochod, ktorý je zaradený do kalendára akcií IVV a je tiež jednou z akcií KST na Slovensku ako súčasť Svetového dňa turistiky, sa koná pravidelne v tento deň.

Organizátori pripravili pre účastníkov päť možných tratí: 10, 12, 15, 30 a 50 km. Štart i cieľ je v miestnom Dome kultúry na námestí. Pre účastníkov bolo pripravené občerstvenie nielen na štarte a v cieli, ale aj na jednotlivých kontrolných stanoviskách.

Sobotištská pätnástka je jednou z najznámejších turistických akcií v oblasti Senice i Myjavy, a preto nečudo, že je tak vyhľadávanou športovou akciou.

Až takou, že už štvrtý rok po sebe prekročila účasť výrazne hranicu 2000 turistov. V roku 2018 bol vytvorený účastnícky rekord 2761 účastníkov a aj tentoraz, napriek nepriaznivej predpovedi počasia, rekord padol. Organizátori po sčítaní všetkých účastníkov oznámili neuveriteľných 2806 účastníkov, čím bol prekonaný minuloročný rekord o 45. Najviac ich podľa predpokladov bolo na 15 km trati – 1898, na desiatke ich bolo 621, na dvanástke 112, na tridsiatke 122 a na najdlhšej päťdesiatke 53.

„Krásne počasie pritiahlo do Sobotišťa turistov až zo Záhorskej nížiny, z oblastí Studienky, Malaciek i okolia Senca, prišla silné skupiny turistov až Bratislavy, Trenčína, Starej Turej, najväčšou silou však boli turisti z okolia, či už Senice, Myjavy, Holíča, Prietrže a iných miest a obcí. Na trati sme však mohli aj rakúsku nemčinu, či maďarčinu,“ zaspomínal na uplynulý ročník predseda KST Sobotište Ján Oravec.

„Tak vysoká účasť nás príjemne prekvapila, veríme že podobná bude aj o rok a nebudeme sa brániť ani ďalšiemu účastníckemu rekordu. Turistika je jedným z najnenáročnejších športových odvetví. Každý si tu môže vybrať dĺžku trate na akú si trúfa, nie je limitovaný časom a po celej dĺžke trate si užíva krásy prírody. Vysoká účasť mi dáva za pravdu, že ľudia sú ochotní športovať, niečo urobiť pre svoje zdravie a nás zaväzuje organizovať toto podujatie aj v budúcich rokoch. Už sme pripravení aj na trojtisícovú účasť.“


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota