V Senici sprístupnili v piatok výstavu Quod tenebris luceat, ktorú tvoria diela trojice autorov Jozefa Srnu, Pavla Stručka a Vladislava Zabela. TASR o tom informovala Jana Kovárová zo Záhorskej galéria Jána Mudrocha v Senici.

Výstava prináša diela trojice generačne príbuzných autorov. “Ich tvorba prináša do širokého spektra našej aktuálnej výtvarnej scény osobitý, v celkovom kontexte ozaj nekonvenčný vklad. Spoločnú kľúčovú platformu predstavujú špecifické citácie a odkazy na historickú maľbu ako východisko pre individuálny program, pre formuláciu vlastného maliarskeho jazyka, ale rovnako v tematicko-významovej rovine pre kritickú, metaforicko-symbolickú reflexiu súčasnosti a jej iluzórne proklamovaný humanistický rozmer,” uviedla kurátorka výstavy Božena Juríčková.

Ako ďalej doplnila, v tradícii renesančnej, barokovej či romantizujúcej, ale aj vo výdobytkoch impresionizmu, respektíve moderny, pramení aj ich prízvukovanie transcendentálnej, duchovnej radiácie a akceptovanie zvýšeného mysticizmu diela. “Dôležitá je sústava inotajov a asociatívnych konotácií, ktoré rozvíjajú epický rozmer obrazu a jeho obsahové aj významové hodnoty, to je vlastné posolstvo diela,” doplnila Juríčková.

Výstavu si návštevníci môžu prezrieť v senickej Záhorskej galérii Jána Mudrocha do 28. júla.


.

BM: Kralici