Európska komisia (EK) oznámila výsledky druhej výzvy na predkladanie návrhov iniciatívy WiFi4EU, ktorá bola od 4. do 5. apríla. Na Záhorí bolo úspešných ďalších šesť obcí.

Bezplatné wifi od EU

Spolu 3400 miest a obcí získa poukazy v hodnote 15.000 EUR na pokrytie nákladov na inštaláciu bezplatných hotspotov Wi-Fi na verejných priestranstvách, vrátane radníc, verejných knižníc, múzeí, zdravotných stredísk, verejných parkov alebo námestí.

Rozhodovalo sa podľa princípu “kto prvý príde, ten prvý berie“. Preto som rád, že aj naše obce zabojovali a zapojili sa do výzvy.“, povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Na Záhorí vybudujú bezplatné WIFI z prostriedkov Európskej únie obce Gajary,  Kuklov, Malé Leváre, Veľké Leváre, Zohor a mesto Malacky.

„Prepojenosť s prínosom pre všetkých znamená, že by nemalo záležať na tom, kde žijete alebo koľko zarábate. Dnes preto navrhujeme, aby do roku 2020 každá európska dedina a každé európske mesto boli vybavené bezplatným bezdrôtovým internetovým pripojením v blízkosti hlavných centier verejného života.“ povedal pri predstavení projektu WIFI4EU Jean-Claude Juncker predseda Európskej komisie.

V prvom kole bolo na Záhorí úspešných šesť obcí: Šaštín-Stráže, Vysoká pri Morave, Stupava, Moravský Svätý Ján, Hradište pod Vrátnom a Vrádište.

Obce majú na vybudovanie bezplatného wifi pripojenia 1 a pol roka. Prevádzkovať bezplatné wifi musia minimálne 3 roky.


.

BM: Ustekana sobota