Poslanci Mestského zastupiteľstva v Malackách budú v utorok 28. mája okrem iného rokovať aj o návrhu na vystúpenie zo Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Dôvodom je dlhodobý nesúhlas vedenia mesta so slabou obhajobou záujmu miest zo strany vedenia ZMOS a s minimálnou aktivitou Komory miest ZMOS.

Primátor mesta Juraj Říha

„Medzi reprezentantmi miest sa otvorila otázka, či ZMOS dokáže zodpovedne zastupovať záujmy miest bez ohľadu na záujmy obcí. Vzhľadom na opakované výhrady primátorov k spôsobu vedenia našej komory a zotrvačnosti kancelárie ZMOS, ktorá sa podľa prevládajúceho názoru slabo vymedzuje proti legislatívnym návrhom, sa vynárajú ďalšie otázky k zotrvaniu miest v ZMOS. Nechcem sa už vracať k starým prehreškom. Ale pýtam sa, prečo zase všetci mlčíme, keď sa tu v týchto dňoch otvorene presadzuje novela zákona o dani z príjmov s významným negatívnym vplyvom na naše hospodárenie,,“ vysvetlil primátor Juraj Říha.

Súčasné vedenie Malaciek podporuje výhrady reprezentantov miest k činnosti ZMOS. Do budúcnosti je možné zvážiť členstvo v alternatívnom združení – Únii miest Slovenska, ktorého členmi sú výhradne mestá.

Ako ďalej hovorí primátor Říha: „Bol som najskôr v tejto otázke zdržanlivý. Veľmi ma však zaboleli slová odchádzajúceho predsedu združenia k primátorovi Trenčína, ktoré odmeraným spôsobom prezentoval v televízii. Veď to bolo predsa terajšie vedenie, ktoré v minulosti šmahom ruky predložilo zmenené stanovy a vypustilo automatické striedanie sa primátorov a starostov na mieste predsedu. Obavám sa, že aj nové vedenie bude mať pri takto nastavených procesoch zviazané ruky k zmenám vo vnútri združenia. Je to škoda, pretože obce a mestá sa majú vzájomne dopĺňať a učiť sa od seba. Pritom som aj presvedčený, že musíme spolupracovať, inak sa zmeny udejú na úkor nás všetkých.“

Členstvo v ZMOS je dobrovoľné a spoplatnené ročným členským poplatkom podľa počtu obyvateľov. Za rok 2019 tento poplatok pre Malacky predstavuje 2 910,81 €.

O zániku členstva v združení hovoria stanovy ZMOS v článku 11 písm. a): členstvo v združení zaniká dňom doručenia uznesenia mestského zastupiteľstva členskej obce alebo mesta o vystúpení zo združenia kancelárii združenia. 

Ľubica Pilzová


.

BM: Ustekana sobota