Počas nastávajúceho víkendu sa 1. júna v Borskom Mikuláši uskutoční jubilejný 50. ročník Záhoráckej dvadsiatky pod patronátom predsedu NRSR Andreja Danka. Podujatie bude zároveň aj Majstrovstvami Slovenska na 10 km mužov, žien, juniorov i junioriek, a na 5 km veteránov a veteránok.

Okrem týchto majstrovských súťaží sa bude súťažiť o body aj v 3. ročníku Moravsko-slovenského chodeckého pohára, do ktorého sa zapojili organizátori z oboch brehov rieky Moravy (Olomouc, Vyškov, Brno, Břeclav, Třebíč, Hlohovec a Borský Mikuláš, Borský Svätý Jur).

Vzhľadom k tomu, že sa konajú Majstrovstvá Slovenska, predstaví sa aj slovenská chodecká reprezentácia (Miroslav Úradník, Dominik Černý, Milan Rýzek medzi mužmi; Mária Katerinka Czaková, Monika Hornáková, Ema Hačundová medzi ženami; Ľubomír Kubiš, Daniel Kováč, Alan Hamzič medzi juniormi; Hana Burzalová medzi juniorkami).

Osemnásobný víťaz Záhorácka 20 Matej Tóth

Najväčším magnetom pretekov mal byť určite štart úradujúceho majstra sveta, olympijského víťaza na Mateja Tótha, ale podľa posledných informácií priamo od Mateja vieme, že štartovať u nás nebude a bude len v úlohe diváka, nakoľko jeho dlhšie pretrvávajúce svalové zranenie mu nedovoľovalo plnohodnotne trénovať. Vieme však potvrdiť štart ostatných slovenských reprezentantov.

Na pretekoch sa samozrejme predstavia aj domáci chodci, juniorka Ema Hačundová, účastníčka Majstrovstiev sveta dorastu, Majstrovstiev Európy dorastu a juniorov, ktorá chce doma premiérovo zabojovať o majstrovský titul medzi ženami, staršia žiačka Mária Gazárková a Kristína Cvečková, medzi najmladšími žiačkami Adriana Gazárková a Agáta Cintulová, dievčatá z prípravky Nina Lasicová a Petra Včelková.

Doteraz na najstaršom chodeckom podujatí na Slovensku, Záhoráckej dvadsiatke štartovalo 6112 pretekárov z 39 krajín celého sveta a viem že počet zúčastnených krajín sa zvýši na 40. Organizačný výbor tento rok intenzívne pracoval na pozvaní niekoľkých kvalitných chodcov a chodkýň. Vypísali sme finančné prémie za umiestnenie na 10 km na prvých šiestich miestach, za prekonanie oboch traťových rekordov a navyše prémie za dosiahnuté časy, čo by malo byť pre chodcov a chodkyne celkom zaujímavé. Zo zaujímavých mien zo zahraničia máme doteraz prihlásených reprezentantov Veľkej Británie (Callum Wilkinson, Cameron Corishley), Írska (Alex Wright) a Guatemaly (Érick Barrondo, Florez Ortiz a Jose Enaudo Ortiz). Prihlášky však ešte stále prichádzajú,“ povedal riaditeľ pretekov Roman Gazárek.
Tak ako i v minulosti, aj tento rok sme pripravili pre „chodecké legendy“ štart na 500 m, aby opäť oprášili svoje chodecké umenie a prišli sa spoločne zabaviť s priateľmi, s ktorými trávili dlhé hodiny na tréningoch a pretekoch.

Pred štartom hlavnej pretekov na 10 km organizátori pripravili malú slávnosť, kde odovzdajú pamätné plakety doterajším víťazom a víťazkám Záhoráckej dvadsiatky v hlavnej mužskej a ženskej kategórii.

Všetkých priaznivcov chôdze tak pozývam v mene celého organizačného výboru v sobotu 1. júna do Borského Mikuláša, kde celý program začína slávnostným zahájením o 12:30 a prvý chodci sa vydajú na trať o 13:15 Okrem toho je pre návštevníkov pripravený aj bohatý sprievodný program.


.
Toto je čítané

Hádzaná: Záhoráci body z Topoľčian nepriviezli

Záhoráci dokázali zmazať sedemgólové manko v Topoľčanoch, ale nezvládli záver zápasu a nakoniec body…

BM: Ustekana sobota