Unikátne liečivé kúpele Smrdáky pri Senici otvorili v nedeľu (26. 5.) tohtoročnú sezónu. K podujatiu patrili slávnostný sprievod a požehnanie prameňov, ktoré prinavracajú zdravie pacientom s kožnými ochoreniami.

Po úvodnom posvätení liečivého prameňa sa uskutočnila jazda historických vozidiel a súťaž o najkrajšie z nich, vystúpili folklórna skupina Gbelan a speváčka Mája Velšicová. Pripravené boli ukážka ľudových remesiel, detský program a ďalšie atrakcie.

Dúfam, že 200-ročná tradícia v prípade kúpeľov Smrdáky bude pokračovať a budú pomáhať aj naďalej ľuďom. Zároveň treba spomenúť, že Smrdáky sú významnou súčasťou turistického ruchu v Trnavskom samosprávnom kraji,” uviedol pre TASR predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič.

Prírodné kúpele na Záhorí sa špecializujú na liečbu psoriázy. Na Slovensku je lupienkou postihnutých okolo 2,5 až troch percent populácie, smrdácke kúpele sú lídrom v jej liečbe vďaka vode, ktorá svojím zložením nemá v Európe ekvivalent. Obsahuje 680 miligramov sírovodíka na jeden liter, pričom jeho obsah sa v ostatných minerálnych vodách na Slovensku pohybuje maximálne do 25 miligramov.

Pramene sírovodíkovej vody majú svoj pôvod vo zvláštnych podmienkach treťohorného mora spred 25 miliónov rokov. Lupienka nie je infekčná choroba, prenáša sa geneticky. Spúšťačom môže byť aj obyčajná chrípka, u žien hormonálne zmeny, pôrod i stres. U pacientov však napriek osvete stále pretrváva ostych komunikovať o tejto chorobe.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota