K Víkendu otvorených parkov a záhrad, ktorý sa uskutoční v Európe počas víkendu 1. a 2. júna, sa na Záhorí pridajú v Holíči a v Stupave.

Cieľom podujatia je netradičným a atraktívnym spôsobom prezentovať pamiatky záhradnej a krajinnej tvorby a zapájať ľudí do aktívnej obnovy a ochrany ich hodnôt.

 

ZÁMOCKÉ ZÁHRADY V HOLÍČI

Zámocké záhrady sa nachádzajú v areáli Holíčskeho zámku. Pôvodne ich rozloha bola 52 ha, v súčasnosti je zrevitalizovaných okolo 8 ha. Súčasťou Zámockých záhrad v Holíči je Bylinková záhrada, Zámocký rybník s vodným náučným chodníkom, zámocké vodné valy, ovocný sad, detské ihrisko, trvalkové záhony, gaštanové aleje a oddychová časť záhrad.

 

BIOFARMA PRÍRODA V STUPAVE

Biofarma Príroda je hospodársky dvor so salašom, ktorý sa nachádza v areáli bývalej Botanickej záhrady Univerzity Komenského. Návštevníci sa 15 min od centra Bratislavy alebo Malaciek ocitnú v nádhernom lone prírody, ktorý vytvorila ľudská ruka. V pôvodných dreveniciach je reštaurácia s letnou terasou, vlastná pekáreň s obchodom, detské ihrisko, v hospodárskej časti ohrady s domácimi zvieratami, mliečnica a novinkou je obnovený Botanický chodník Gustáva Čejku – vyše 1000 stromov dendrologickej zbierky, pozostatok viníc a broskyňového sadu, v ktorom boli vyšľachtené a uznané 4 odrody šľachtiteľovi G. Čejkovi.

Zdroj: VOPZ.sk


.
Toto je čítané

Dve osoby zasiahol na stanici v Malackách elektrický prúd, zranili sa

Dve neplnoleté osoby zasiahol v piatok (26. 4.) na železničnej stanici v…

Trnavské rádio Tak akorát 2024