Kriminalisti z finančnej správy opäť zasahovali v obchodoch s čínskym tovarom. Zaistili účtovné dokumenty firiem podozrivých z porušovania zákonov o DPH a dane z príjmov. Kriminalisti vyčíslili predpokladanú škodu voči štátnemu rozpočtu na 6 mil. eur.

Kriminálny úrad finančnej správy (KÚFS) zasahoval v máji v obchodoch s čínskym tovarom vo viacerých mestách – v  Dunajskej Strede, Vrábľoch, Malackách, Ružomberku, Holíči, Trnave, Šahách, Šamoríne a Stupave. Účtovníctvo všetkých spoločností sa však nachádzalo na spoločnej adrese v Bratislave. Kriminalisti finančnej správy účtovníctvo zaistili.

Obchodníci vykazovali vysoké ročné obraty s minimálnymi daňovými odvodmi. Podľa zistení si mali umelo znižovať vlastnú daňovú povinnosť, a to napríklad tým, že zaradili do svojho účtovníctva zjednodušené faktúry – t.j. pokladničné doklady. Tie však boli vystavené dodávateľmi, ktorí podľa ich slov nemajú vedomosť o tom, že dodali uvedeným spoločnostiam tovar. Aj tieto prípady potvrdzujú, že takmer u každého kontrolovaného obchodníka s čínskym tovarom sa vyskytujú tí istí dodávatelia, ktorí už nepodnikajú alebo potvrdili, že s danými spoločnosťami nikdy neobchodovali. Platby za nákupy tovaru realizovali prevažne v hotovosti, v zákonom stanovenom limite do 1 000 eur.

Konanie vykazuje znaky organizovanej skupiny. Zaistené účtovné doklady preveruje finančná správa vo viacerých daňových kontrolách.


.
Toto je čítané

Medzi Stupavou a Lozornom zrazilo auto tancujúceho chodca

Medzi Stupavou a Lozornom došlo v stredu (24. 4.) večer k zrážke…

BM: Ustekana sobota