Jednou z prvých lastovičiek blížiaceho sa festivalového leta na Záhorí je už tretím rokom útulný multikultúrny festival Fest Fiesta, ktorý sa tradične predstaví v areáli Spoločenského domu Kunov v Senici.

Aj tento rok sme sa porozprávali s organizátorom festivalu Ondrejom Kopeckým o tom, čo všetko budeme môcť 15. júna na Fieste zažiť.

Ondrej Kopecký na Fest Fiesta 2018 – autor: Martin Václavík

Fest Fiesta otvorí brány svojím návštevníkom už tretí rok. Čím sa bude líšiť od predchádzajúcich ročníkov?

Dúfam, že sa bude líšiť počasím, a že tento rok bude krásne a hlavne bez dažďa. Podstata festivalu ostáva rovnaká,  budú super kapely, sprievodný program, a novinkou tohto ročníka budú dve divadelné predstavenia namiesto jedného. Tento rok trocha viac upriamime pozornosť na menších, pre ktorých bude pripravené detské ihrisko, či hudobný program pre deti.

Ak sa nemýlim, tak nebýva zvykom, aby do Senice prišli hrať alternatívnejšie kapely ako Nvmeri alebo Sto múch. Usilujete sa Fest Fiestou zaplátať aj túto dieru?

Naším cieľom vždy bolo a je prinášať do Kunova niečo iné, niečo, čo hudobne obzvláštni tunajšiu scénu. Zároveň však lipneme na lokálnych hudobných projektoch, bez ktorých by to nemalo zmysel. Na jednom pódiu si tak zahrajú už vami spomínané skupiny, a tiež aj domáci Craggy Collyde, Tusté Baletky, či Skuban Band. Príjemným spestrením programu bude určite aj Nina Rosa so svojou česko-slovenskou kapelou, či rodinný hudobný projekt Pánko, ktorý zabaví nielen deti.

Zahráte si na Fest Fieste tradične aj vy s nejakým zoskupením?

Z roka na rok je toho hrania menej. Boli ročníky, kedy som hral počas dvoch festivalových dní tri koncerty s tromi rôznymi kapelami. Dnes je tomu tak, že s vlastnou kapelou síce hrať nebudem, ale je možné, že po boku niektorej z už zmienených kapiel sa na pódiu na malý moment ocitnem. Nechajme sa teda prekvapiť. Komplex z nedostatku živého hrania si však budem celkom určite kompenzovať djským hraním. Program totiž budeme ukončovať projektom FEST DJS, ktorého som súčasťou.

Spomínali ste, že tento rok sa do festivalového programu zmestili až dve divadelné predstavenia? Povedzte nám o nich niečo.

Divadlo sme si zamilovali natoľko, že jedno predstavenie už nestačí 😉 Divadelný súbor DRIM, ktorý u nás zažiaril už na prvom ročníku, tento rok doplní súbor Jednosmerka. Síce to znie ako úplne iné teleso, oba tieto súbory pôsobia pod jednou hlavičkou v ZUŠ J. Rosinského v Nitre. Zaujímavosťou na týchto predstaveniach bude fakt, že režisérom prvej hry je mladý žiak, ktorý sa následne ocitne v hereckej úlohe v druhom divadelnom predstavení.

Tu by som rád poďakoval našej spolupracovníčke, Daniele Evjákovej, ktorá nám každoročne odporučí to najlepšie z detského amatérskeho divadla na Slovensku. Je sa teda na čo tešiť.

Divadelny subor DS DRIM na Fest Fiesta 2017 – autor: Tomáš Mrawec Bilka

A čo gastro prevádzky na Fest Fieste. Predsalen, aj to je dôležitá súčasť každého festivalu 😉

Určite nenecháme nikoho smädným či hladným. Catering sme opäť nechali v rukách výlučne lokálnych dodávateľov. V tom prípade sa spoliehame najmä na Hellstork, ktorý okrem chutnej kuchyne ponúknu aj ich vlastné pivo. Voňavé čaje pripraví Čajovňa Pohoda, pomazánky natrie Posledné Pomazanie a skvelú filtrovanú kávu pripraví Holy Cup.

Hellstork – autor: Tomáš Mrawec Bilka

Minulý rok ste zahájili pingpongový turnaj. Budeme si môcť zahrať aj tento rok?

Zaváraninový pohár plný nakladaných uhoriek aj tento rok čaká na svojho víťaza. Turnaj sa bude začínať už v skorých poobedných hodinách, takže odporúčam prísť zavčasu. Tie uhorky sú totiž naozaj dobre naložené. V rámci sprievodného programu však budeme mať nachystané aj rôzne spoločenské hry pre tých hravých.

Často tu spomínate hravosť. To je aj motívom tohtoročnej Fest Fiesty, však? Nasvedčuje tomu aj vizuál festivalu.

Áno, hádate správne, hravosť bude leitmotívom tohtoročného festivalu, takže sa ju snažíme prepašovať všade, kde je to len možné. Za vizuálnu identitu opäť ďakujeme nášmu komornému grafikovi Karolovi Krištofovičovi. Plagát festivalu budeme aj tento rok dražiť a výťažok opäť poputuje do denného stacionáru – Svetluška, ktorý susedí s areálom festivalu.

Posledná otázka: Na čo sa najviac tešíte na Fest Fieste vy?

Keďže sa rád hrám, budem rád keď sa budem môcť zúčastniť ping-pongového turnaja, a o čosi viac sa teším na djské hranie a dúfam, že vyjde aj to živé hranie s niektorou z kapiel. To všetko si však budem môcť dovoliť až vtedy, keď bude na festivale všetko frčať, ako má a hrať sa nebudú len deti 😉

 

Lístky na Fest Fiestu si aj tento rok môžete kúpiť cez predpredaj.sk. Na mieste budú za 12 EUR. Deti do 12 rokov majú vstup zdarma.  


.
Toto je čítané

Seničania podpisujú petíciu proti prevádzke na spracovanie plastového odpadu

Petíciu proti podnikateľskému zámeru spoločnosti SETECO, s. r. o. vybudovať v Senici…

BM: Ustekana sobota