Trnavský samosprávny kraj prevzal záštitu nad časťou bežeckého podujatia STEFANIK TRAIL, ktorá sa uskutoční na území Trnavského kraja.

„Teší ma, že aj prostredníctvom podpory tohto podujatia sa môže trnavská župa pripojiť k oslave životného odkazu M. R. Štefánika,“ povedal predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič.

STEFANIK TRAIL 2015 | foto: Vivafoto

STEFANIK TRAIL sú preteky jednotlivcov, dvojíc a štafiet v horskom behu na Štefánikovej magistrále v Malých Karpatoch. Trať meria viac ako 140 kilometrov. Podujatie sa koná od roku 2013 ako spomienka na sedemdňový 120-kilometrový pochod zraneného a vyčerpaného Milana Rastislava Štefánika v novembri 1915 cez srbské a albánske hory v snahe zachrániť si holý život.

Trasa STEFANIK TRAILU prechádza troma krajmi. Začína sa pri mohyle M. R. Štefánika na Bradle a končí sa pri Štefánikovej soche na nábreží Dunaja v Bratislave. V Trnavskom kraji sa pobeží prevažne v nočných hodinách a v náročnom teréne Malých Karpát.

Práve v oblasti Zárub, najvyššieho vrchu tohto pohoria, bolo vlani počas pretekov mimoriadne nepriaznivé a pre bežcov nebezpečné počasie. Organizátori sa preto profesionálne a zodpovedne rozhodli v záujme bezpečnosti bežcov, dobrovoľníkov a záchranárov, ktorí v tom čase boli v teréne, preteky ukončiť. Aj tento rok kladú na bezpečnosť športovcov podávajúcich heroické výkony mimoriadny dôraz.

„Je to náš záväzok voči bežcom. Po vlaňajšej skúsenosti chceme byť čo najlepšie pripravení na všetky možné scenáre. Preto som veľmi rád, že v úlohe členmi dobrovoľných tímov zdravotníkov a záchranárov budú pôsobiť aj pracovníci z Úradu Trnavského samosprávneho kraja, ktorí 11. mája absolvovali taktické cvičenie na najexponovanejších horských úsekoch Malých Karpát,“ povedal zakladateľ STEFANIK TRAILU Martin Urbaník.

Odhodlanie a vytrvalosť účastníkov STEFANIK TRAILU, ako aj ich schopnosť prekonávať samých seba, oceňuje aj trnavský župan. „Všetkým bežcom STEFANIK TRAIL 2019 želám úspech, ale najmä bezpečné dobehnutie do cieľa. Trať je totiž náročná a svojim profilom pripomína ten, ktorý zdolával generál Štefánik v srbských a albánskych horách po núdzovom pristátí,“ pripomenul Jozef Viskupič.

Na STEFANIK TRAIL 2019 sa prihlásilo 224 sólo bežcov, 81 pacerov, čiže vodičov pre sólo bežcov, 26 dvojčlenných ultra štafiet a 69 štafetových tímov. Hladký priebeh podujatia by nebol možný bez podpory a nezištnej práce desiatok dobrovoľníkov. „Mimoriadne teší, že tento rok ich bude rekordný počet 250. Už pred začiatkom podujatia sa chcem poďakovať tým, ktorí sa zapájajú opakovane, a vítam medzi nami všetkých nových, ktorí sa k nám pridali. Už nie sme len beh, sme komunita,“ hovorí Martin Urbaník.

Všetci bežci STEFANIK TRAILU každoročne finančne podporujú detský hospic Plamienok. Pracovníci hospicu Plamienok budú na trati rozdávať zvončeky ako poďakovanie za príspevok do verejnej zbierky „Zvonenie do posledných metrov od Michalskej brány až do cieľa dodá bežcom fyzickú aj morálnu silu. Príďte ich v sobotu 7. júna čase obeda až večera povzbudiť a prispieť na dobrú vec,“ vyzýva Martin Urbaník. Tímy dobrovoľníkov Plamienka budú prechádzať korzom a budú označené symbolmi Plamienka. V minulom roku celková suma vyzbieraná pre Plamienok počas STEFANIK TRAILU presiahla 11-tisíc eur.


.
Toto je čítané

Divadlo na hambálku finišuje prípravy na premiéru novej hry

Herci malackého Divadla na hambálku v týchto dňoch finišujú s prípravami na…

BM: Ustekana sobota