Spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID), ako koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), disponuje novými dátami, ktoré majú slúžiť na zlepšenie a zatraktívnenie verejnej dopravy v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

Údaje pochádzajú z lokalizácie SIM kariet, ktoré poskytli traja mobilní operátori.

Ilustračné foto

Analýza, ktorú vypracovala súkromná firma, vychádza z anonymizovaných údajov o polohách a pohybe vyše 1,3 milióna SIM kariet. “Údaje, ktoré máme k dispozícii, sú z pohľadu ich objemu bezprecedentné. BID vďaka tomu získala dáta na plánovanie a skvalitňovanie verejnej dopravy a tiež na plánované rozširovanie do susedného Trnavského kraja,” povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba.

Generálna riaditeľka BID Zuzana Horčíková spresnila, že hlavným cieľom bolo zistiť potenciál a toky SIM kariet v rámci Bratislavského a Trnavského kraja. “Dnes máme ďalší doplnkový zdroj dát, ktorý využívame na plánovanie a zvyšovanie kvality verejnej dopravy v regióne,” povedala. Z údajov, ktoré boli zozbierané od 26. novembra do 9. decembra 2018, vyplýva, že na území Bratislavského a Trnavského kraja bolo lokalizovaných 1.329.654 SIM kariet, ktoré mali dennú aj nočnú polohu na území niektorého z krajov. Z toho 925.397 kariet malo dennú a nočnú lokalizáciu v tej istej obci a 404.257 kariet “dochádzalo” do inej obce.

V prípade analýzy o lokalizácii polôh SIM kariet je podľa Staníka dôležité rešpektovať fakt, že jedna SIM karta nepredstavuje vždy jednu osobu, nakoľko časť populácie disponuje viac ako jednou SIM kartou. Pri spracovaní dát sa však pracovalo len s aktívnymi hlasovými SIM kartami. “Zozbierané dáta budú slúžiť na prípravu dokumentu, ktorý poslúži ako podklad na rozšírenie IDS BK do susedného Trnavského kraja. Už v priebehu leta by malo dôjsť k integrácii železničného uzla Trnava do IDS BK, vďaka čomu cestujúci z Trnavy budú môcť pri cestovaní do Bratislavy a celého Bratislavského kraja využívať všetky výhody IDS BK,” priblížila Horčíková. V najbližších mesiacoch spracujú dokument, ktorý posúdi možnosti a etapizáciu rozšírenia IDS BK do Trnavského kraja.

Spracované výstupy z dát o lokalizácii polôh SIM kariet poskytne BID na vyžiadanie aj ďalším samosprávam a orgánom štátnej správy. Projekt je spolufinancovaný z programu Európskej únie INTERREG SubNodes.


.
Toto je čítané

Jáňan Ľuboš Pribila prešiel ako prvý Slovák cestu Via Alpina

V roku 2023 sa Jáňan Ľuboš Pribila zapísal do histórie ako prvý…

BM: Ustekana sobota