Deň detí, Malacká šošovica a Malacký piknik ovládli 1. jún v Malackách. Pestrý program a letné počasie prilákalo do Zámockého parku tisíce návštevníkov z mesta i okolia. Spojenie troch skvelých podujatí, ktoré je výsledkom spolupráce viacerých mestských organizácií, sa ukázalo ako výborný nápad.

Deň detí
Nový mesiac priniesol priam ideálne počasie na oslavu v parku. V priestore pred kaštieľom, kde bol situovaný program Dňa detí, bolo pre najmenších pripravené množstvo prekvapení. Hneď po príchode čakal na oslávencov zdravý darček v podobe čerstvého ovocia a poriadna dávka zábavy, o ktorú sa postarali sokoliari, leteckí modelári, chodúliari, maskoti. Nechýbalo maľovanie na tvár, tvorivé dielne, roztomilé domáce zvieratká či voz s konským záprahom, na ktorom sa mohli previesť po parku. Nádvorie kaštieľa sa premenilo na dopravné ihrisko so svetelnou križovatkou a železničným priecestím. Malí „motoristi“ na kolobežkách mali tak možnosť vyskúšať si správanie v cestnej premávke. Veľkým lákadlom pre všetky vekové kategórie boli vojenské autá, poľná kuchyňa a nemocnica z Klubu vojenskej histórie Mor ho!
Zvýšenú pozornosť pútalo pódium, na ktorom ako prví vystúpili Hanička a Murko z divadla pre najmenších a neskôr talenty z Centra voľného času. Veselý koncert skupiny Pánko roztancoval deti i rodičov a folklórny súbor Juránek predviedol opäť krásne vystúpenie plné tanca a hudby. S veľkou netrpezlivosťou sa čakalo na raperku Simonu
Hégerovú, alias Simu. Jej koncert bol sprevádzaný spoločným spievaním, tancovaním, nadšeným potleskom a nekonečným zástupom na autogramy. Záver patril parkúrovému vystúpeniu v podaní majstra sveta vo fitnes Michala Barbiera, ktorý predviedol dych vyrážajúce kúsky.
Súčasťou tohtoročnej oslavy Medzinárodného dňa detí v Malackách bola i charitatívna zbierka. „V zbierke nazvanej DETI DEŤOM pre občianske združenie AneMa sa v sobotu 1. júna podarilo vyzbierať 315,72 eur,“ povedala riaditeľka Centra voľného času Alžbeta Šurinová.

Malacká šošovica
Šošovicovú zónu vytvorilo na lúke pri kaštieli takmer 60 šikovných remeselníkov predávajúcich svoje výnimočné výrobky. Príjemnú náladu dotvorila malacká folková speváčka Lýdia Novotná, folkloristi z Juránka a šikovné deti z Latino Scool, ktoré naučili pár latino krokov aj tancachtivých návštevníkov. Pre záujemcov o športové aktivity bola pripravená parkúrová zóna a svoje si našli aj milovníci zdravej stravy.

Malacký piknik
Pre nadšencov piknikovania boli opäť pripravené pohodlné tulivaky a deky, z ktorých si mohli pozrieť bábkové divadlo s knižnými vílami alebo si prečítať zaujímavú knižku požičanú z knižnice priamo na pikniku. Svoju šikovnosť predviedli deti zo Štúdia mladých Divadla na hambálku. Priaznivci aktívnejšej formy oddychu mohli využiť požičovňu športových potrieb.

Tri tradičné podujatia mesta vytvorili v Zámockom parku skvelú atmosféru plnú pohody a oddychu pre rodiny s deťmi i bez detí. „Z celého dňa máme veľmi dobrý pocit, parkom sa šírila výborná atmosféra a prišlo omnoho viac ľudí ako po minulé roky na Deň detí a Malackú šošovicu. Návštevníci si okrem programu mohli užiť aj oddych v tieni stromov, čím sa v parku zdržali dlhšie,“ zhodnotila za Mestské centrum kultúry riaditeľka Jana Zetková.

Nakoniec spokojnosť s podujatiami vyjadrili aj samotní návštevníci:
Dáša: Celkovo super, sme radi za každé príjemné podujatie v meste. Ďakujeme!
Pavol: Osobne som tam nebol, no úplne mi stačila dcérkina šťastná tvárička, keď sa odtiaľ vrátila! Ďakujem Malackám a všetkým, ktorí sa na tom podieľali!
Jaroslav: Ďakujeme za ovocie zadarmo, potešilo.
Veronika: Nám sa páčilo. Deťom najviac Hanička a Murko a drevený kolotoč.

Azda žiadna akcia nie je bezchybná, preto vítame aj vaše postrehy a pripomienky:
Evka: Super, ale veľmi málo stánkov s občerstvením, hlavne jedlo.
Andrea: Za mňa palec hore. Do budúcna by som posilnila pitný režim. Stánok s ovocím by bol super, možno aj stánok so zmrzlinou. Som vďačná, že som nenašla žiaden stánok s balónikmi, konečne. Privítala by som nejaké edukačné aktivity – strava, ekológia, triedenie odpadu.

Organizátori však vedia, čo robiť, aby pozitívnych reakcií pribúdalo. „Všetko sa dá samozrejme zlepšovať, takže my už teraz premýšľame, čo spraviť budúci rok inak, aby spokojných návštevníkov pribúdalo,“ uistila J. Zetková.

Veľká vďaka za sobotu plnú zábavy patrí organizátorom všetkých troch podujatí: Mestu Malacky, Centru voľného času Malacky, Mestskému centru kultúry Malacky, Základnej umeleckej škole Malacky, Materskej škole Malacky, Mestskej polícii Malacky, TEKOSu a Malackej šošovici. Ďakujeme Malackým zberačom za zabezpečenie poriadku počas celého dňa, firme Dobré jablká za poskytnutie ovocia pre deti zadarmo a spoločnosti Maplan za sponzorský príspevok.

N. Bednáriková


.

BM: Ustekana sobota