V katastroch obcí v povodí Moravy na Záhorí dosiahol výskyt komárov vysoký až kalamitný charakter. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave na základe prieskumu, ktorý realizoval v katastroch obcí a mestských častí. Niektoré samosprávy už avizujú postreky.


Hygienici vykonali orientačný výskyt komárov v súvislosti s opakovanými podnetmi starostov v stredu (12. 6.) v obciach západnej časti okresu Malacky pozdĺž rieky Moravy – v páse Stupava, Zohor, Vysoká pri Morave, Záhorská Ves, Suchohrad, Gajary, Malé a Veľké Leváre.

Hovorkyňa RÚVZ v Bratislave Katarína Nosálová pripomenula, že po tomto zistení je výlučne v kompetencii samospráv, či budú realizovať postreky proti komárom. “Orgán verejného zdravotníctva je oprávnený nariaďovať dezinsekčný zásah jedine v prípade predchádzania vzniku a šírenia prenosných ochorení. Keďže doteraz riziko/výskyt prenosných ochorení prenášaných komármi na Slovensku potvrdené nebolo, je výlučne v kompetencii samospráv prijať vhodné a účinné opatrenia,” uviedla Nosálová.

Realizáciu postrekov už potvrdili napríklad Záhorská Ves i Vysoká pri Morave. “V súčasnosti je situácia s komármi ešte horšia, ako bola v čase monitoringu,” povedal pre TASR starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

V okresoch Senica a Skalica prebehol počas víkendu monitoring. Docent Nasir Ahmad Jalili, odborník na komáre na Slovensku, robil monitoring v obciach, ktoré o to požiadali. Išlo o obce Moravský Svätý Ján, Sekule, Kúty, Borský Svätý Jur, Brodské, Dojč, Štefanov a mestá Holíč a Skalica. Na základ prvých infomácií sa potvrdilo, že ide o kalamitu tretieho stupňa. O vyhlásení kalamity teraz musí rozhodnúť RÚVZ Senica.

Samosprávy o probléme informovali na začiatku minulého týždňa. Kritizovali Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. Predseda BSK Juraj Droba v tejto súvislosti zvolal krízový štáb, zároveň požiadal obce, aby sa obrátili so žiadosťou o monitoring na RÚVZ v Bratislave. Hovorkyňa kraja Lucia Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil minulý týždeň podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. Pred žiadosťami o chemické postreky, ktoré majú i negatívne účinky, vyzval zamyslieť sa skôr sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.

Správu TASR sme doplnili. 


.

BM: Kralici