Mesto Senica predstavilo svoje zámery v oblasti starostlivosti o mestskú zeleň. Prvým konkrétnym krokom bola pasportizácia drevín v mestskom parku, ktorá poskytla jedinečné informácie o ich zdravotnom stave. Informovala o tom hovorkyňa Senice Viera Barošková.

Pasportizácia slúži ako podklad pre následné ozdravenie stromov v prípade zlho zdravotného stavu drevín, aj ich odstránenie v záujme bezpečnosti. Prvé úpravy sa stihli vykonať už v jarných mesiacoch a ďalšie budú pokračovať na jeseň. “Na základe pasportizácie sa rozhodne, čo sa bude robiť ďalej aj s trávnatými plochami, aj s výsadbami nových, či už drevín, alebo záhonových výsadieb a podobne,” uviedla Zuzana Gašparová z referátu životného prostredia Mestského úradu Senica.

Mesto plánuje aktivity, ktoré majú do parku priniesť spoločenský život. “Postupne robíme zásahy, ktoré stabilizujú stav parku. Odstraňujeme dreviny, ktoré sú nevhodné a nebezpečné, prioritne popri chodníkoch. Pripravujeme zoznam drevín, ktoré si vyžadujú zásah arboristov,” doplnila Gašparová.

Cieľom vedenia samosprávy je vytvorenie nového a kvalitnejšieho zázemia na organizovanie rôznych typov stretnutí a kultúrno-športových akcií. Obnova čaká chodníky pozdĺž Teplice, parkom povedie časť cyklodopravnej trasy a plánuje sa skvalitnenie výsadby.

“Ak chceme, aby bol mestský park naozaj okrasou mesta a využívaným priestorom s dobrým zázemím, musíme k tejto téme pristupovať zodpovedne. Je potreba vytvoriť symbiózu medzi potrebami ľudí a prírodou, ktorá tam je, a preto o tejto téme diskutujeme spoločne s verejnosťou. Vyzval som občanov, aby dali námety, čo by si vedeli v parku predstaviť, čo by tam chceli, ako by park chceli využívať. Následne bude vyhlásená architektonická súťaž, kde môžu byť najlepšie myšlienky zohľadnené,” informoval primátor Martin Džačovský.

Pripravujú sa aj ďalšie zámery, ktoré sa dotknú celého intravilánu mesta. Otvorené sú témy tvorby kvitnúcich lúčnych trávnikov, manažmentu starostlivosti o trávnaté plochy v meste, výsadby nových drevín, kontroly náhradných výsadieb. “Do tvorby zelene sa mesto snaží zapájať aj verejnosť, aby sa táto téma stala spoločnou pre samosprávu aj občanov. Takýmto krokom bude aj manuál pre verejnosť v oblasti zakladania kvetinových a iných výsadieb na verejných priestranstvách v okolí bytových domov,” doplnila Gašparová.


.
Toto je čítané

V Senici vyhodnotili 39. ročník výtvarnej súťaže Vesmír očami detí

Vo štvrtok (18.4.) sa v priestoroch Záhorského osvetového strediska v Senici konalo…

Lakovanie a Pieskovanie