Mesto Holíč uzavrelo zmluvu s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, podľa ktorej získa zo zdrojov Európskej únie a zo štátneho rozpočtu 494.931 eur na budovanie cyklotrás. Financie mesto získalo v rámci programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika.

Ilustračné foto: Facebook TTSK

Predmetom projektu je vybudovanie moderných cyklotrás spadajúcich do prihraničnej oblasti Hodonína a Holíča. Dané územie disponuje množstvom prírodných a kultúrnych zaujímavostí ako prístavisko Hodonín, ktoré je využívané pre Baťov kanál, zámok v Holíči či kostol Sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch v priamej nadväznosti na lávku cez rieku Moravu.

Cyklotrasy budú slúžiť návštevníkom z oboch strán hranice. Dopravná dostupnosť je zaistená pomocou existujúcich komunikácií, významnou je tiež možnosť dopravy s bicyklom prostredníctvom vlakovej dopravy. Súčasťou projektu je propagácia, ktorá si kladie za cieľ zvýšiť povedomie o tunajšom jedinečnom prírodnom a kultúrnom dedičstve a možnostiach cestovného ruchu v prihraničnej oblasti.

Cezhraničným partnerom Holíča je združenie Obce pre Baťov kanál, ktoré na moravskej strane vybuduje časť cyklotrasy. Celková dĺžka novovybudovaných, zmodernizovaných cyklistických ciest a turistických chodníkov bude takmer tri kilometre, z toho 2,73 kilometra sa vybuduje na slovenskej strane.

Projekt by mal byť ukončený najneskôr v júli 2021. “Celkové náklady na projekt na oboch stranách rieky Moravy sú naplánované na 690.432,45 eura, z toho náklady Holíča ako hlavného partnera projektu predstavujú 520.980 eur. Mesto sa bude podieľať na vybudovaní cyklotrás z vlastných zdrojov vo výške 26.049,- eur,” uvádza sa v podmienkach zmluvy.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota