Klasické kiná na Záhorí skončili premietať v roku 2012. Po tomto roku prestali filmové distribučné spoločnosti distribúciu filmov na 35 mm filmových kópiách. Digitalizácia malých kín bola drahá a neefektívna.


V obci Závod sa rozhodli oživiť kino pomocou verejnej projekcie
, kedy sa premieta film z DVD nosiča cez projektor. Závodčania štartujú už tento piatok (12.7.) romantickou českou komédiou LOVEnie (o 19:30). Poslednou projekciou v kine Máj Závod bol v októbri 2012 detský film Modrý tiger.

Počas leta sa môžu milovníci filmu na veľkom plátne tešiť ešte na Bohemian Rhapsody a Zrodila sa Hviezda. Podľa záujmu budú od septembra v Závodoch v premietaní pravidelne pokračovať.

Vyše 200 divákov prilákal film FOCUS do letného kina v Kútoch

Verejné projekcie sú dobrou príležitosťou pre letné kiná. Pred týždňom zožalo takéto premietanie úspech v Kútoch, kde občianske združenie #naťaťo zriadilo kino na školskom dvore. Viac ako 200 návštevníkov je impulzom pre ďalšie projekcie.

Stará premietačka v kine Morava Moravský Svätý Ján

Posledné klasické kamenné kiná skončili premietať v roku 2012 v Brodskom, Holíči (letné), Kútoch, Moravskom Svätom Jáne, Rohožníku, Veľkých Levároch a Závodoch. Z dôvodov finančnej náročnosti prevádzky a dlhodobého poklesu návštevnosti filmových predstavení prestalo fungovať v roku 2017 z digitalizované kino X v Stupave.

Záhoráci o filmový zážitok z veľkého plátna neprišli. Obľúbili si multiplex CINE-MAX v Skalici a Boroch a mestské kiná Záhoran Malacky a Mladosť Senica.


.

BM: Ustekana sobota