Ekoporadňa o životnom prostredí. Na otázky o životnom prostredí, ochrane prírody a všetkom čo s tým súvisí odpovedá Gbelan environmentalista RNDr. Peter Brunovský, PhD.

→ Sú riešením znižovania množstva odpadov bezobalové obchody a môže ich zákazník nájsť v každom meste? Čo všetko sa dá kúpiť bez obalu?
Erika (Jablonica)                                 

Bezobalové obchody sú najmä lokálnou záležitosťou. Obchody, kde sa môžeme zastaviť na kus reči, dostať zľavu, alebo kde môžeme povedať, čo ešte zháňame. Vízia je efektívny obchod, ktorý deťom dáva maškrty a ľuďom vychádza v ústrety. Bezobalové nakupovanie je odlišný koncept. Je potrebné trochu viac plánovať, môžeme sa učiť komunikovať, dávať si rady a tipy, urobiť z nakupovania príjemnú záležitosť. Veľké veci sa dejú zdola a každé malé šetrenie odpadom, zodpovedný prístup k spotrebe a uprednostnenie kvalitných, a pokiaľ možno lokálnych potravín, je vo výsledku veľký prínos pre rodiny aj pre celú spoločnosť.

Bezobalové obchody momentálne nenájdeme v každom meste, avšak čo sa týka západného Slovenska ich môžeme navštíviť napríklad: v Bratislave (Bezobalovo), v Trnave (Dóza), v Skalici (Zvážme si) v Senici (Ecoterra) alebo v Stupave (ekotočka).

Bez obalu sa dajú kúpiť napríklad: múky, strukoviny, orechy a semienka, cestoviny a vločky, sušené ovocie, sušené byliny, pochutiny, korenie, masla, drogéria, kaše, alebo dochucovadlá. Nakupuje sa jednoducho. Prinesiete si vlastné nádoby (obaly). Akékoľvek. Látkové vrecúška, poháre, plastové krabičky alebo i vrecúška. Čokoľvek, čo používate na potraviny. Do týchto nádob vám odvážia potraviny tie ktoré im ukážete a koľko si poviete.

Svoje otázky môžete posielať emailom na brunovsky.peter.sevs@gmail.com.


.
Toto je čítané

Muž v Holíči mieril na autá dlhou airsoftovou zbraňou

Na hlavnom ťahu medzi mestom Holíč a hraničným priechodom s Českou republikou…

BM: Ustekana sobota