Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, aktuálne má 153 obyvateľov. Je to síce najvyššie číslo v tomto tisícročí, ale obec má v pláne aj naďalej zvyšovať počet obyvateľov.

Foto: Ján Serbák, domček ako z rozprávky v Koválovci

V obci finišujú prípravy na začatie individuálnej bytovej výstavby, v rámci ktorej pribudne 22 rodinných domov. V Koválovci sa pritom rozhodli výstavbu realizovať vo vlastnej réžii. “Odkúpili sme od súkromníkov pozemky v intraviláne obce a požiadali sme stavebný úrad o vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby. Rozhodli sme sa, že budeme v pozícii developera, dokážeme tým získať financie, ktoré budeme môcť následne investovať do rozvoja obce,” vysvetlil starosta Patrik Renováček.

Obec ešte pred pár rokmi nemala potraviny a chýbalo aj pohostinstvo. “Keď som nastúpil na post starostu, pracoval som na trojhodinový úväzok. Keďže pripravujeme bytovú výstavbu, s ktorou je viac práce, poslanci mi schválili polovičný úväzok. V Koválovci sme otvorili v roku 2015 potraviny a tento rok aj pohostinstvo, v ktorých má obec obchodný podiel. V oboch pomáham na čiastočný úväzok, v potravinách ako vedúci predajne a predavač a v pohostinstve ako ‘šenkár’,” doplnil starosta.

V obci tento rok oslavuje 90. výročie vzniku Dobrovoľný hasičský zbor. Koválovec získal v máji 2018 dotáciu z Ministerstva vnútra SR na opravu zbrojnice, ktorej rekonštrukcia sa dokončuje v letných mesiacoch. Popri dotácii vo výške 23.000 eur obec investovala do opravy zbrojnice ďalších 9000 eur. Okrem zbrojnice Koválovec dokončuje multifunkčné ihrisko a pripravuje aj rekonštrukciu kultúrneho domu.


.
Toto je čítané

Odškodňovanie poľnohospodárov pre škody na plodinách nie je systémové

Klimatické zmeny spôsobené globálnym otepľovaním sa aj na Záhorí prejavujú čoraz častejšie.…

BM: Ustekana sobota