Obec Koválovec v okrese Skalica je najmenšou obcou na Záhorí, má 153 obyvateľov. Momentálne však zástupcovia obce podnikajú kroky, po ktorých by jej už prívlastok najmenšia nemal patriť.

foto: www.kovalovec.sk

V Koválovci sa rozhodli rozbehnúť individuálnu bytovú výstavbu (IBV), v rámci ktorej by sa v obci postavilo 22 nových rodinných domov. “V auguste 2017 sme začali s výkupom pozemkov od súkromných vlastníkov, ktorý sme ukončili v januári 2018. Nasledovali ďalšie procesné úkony ako vypracovanie urbanistickej štúdie zóny či územné konanie,” uviedol starosta obce Patrik Renováček.

Začiatkom júla 2019 podala obec na stavebný úrad návrh na vydanie rozhodnutia o umiestnení stavby. “Požiadali sme stavebný úrad v Skalici o výstavbu 22 rodinných domov a infraštruktúry, ktorá je k nim potrebná. Ide o jeden z najdôležitejších dokumentov obce za posledných 50 rokov,” poznamenal starosta.

Obec by podľa neho bola s projektom výstavby už v pokročilejšom štádiu. “Zdržala nás projektová dokumentácia a takisto vybavovanie potrebných povolení v rôznych inštitúciách. Niektoré síce majú na vyjadrenie 30 dní, ale občas to trvalo aj 90 dní a viac,” doplnil Renováček.

“Keď sme sa do projektu pustili, predpokladali sme, že v okrese Skalica je záujem obyvateľstva o bývanie na vidieku. Okrem toho sme stanovili predajnú sumu za pozemky pomerne nízko vo výške 13,49 eura za meter štvorcový, a tak sa nám podarilo získať záujemcov na všetky plánované pozemky,” doplnil starosta.

Obec na svoje náklady vybuduje kompletnú infraštruktúru vrátane elektriky, plynu a kanalizácie. “Domy budú mať spoločnú čističku odpadových vôd. Rozhodli sme sa, že obec bude v pozícii developera. Dokáže tým získať financie, ktoré bude môcť investovať do rozvoja obce,” vysvetlil starosta.

Po dokončení IBV by sa počet obyvateľov mohol priblížiť k číslu 250. “Nad väčším rozširovaním neuvažujeme, keďže podľa viacerých štúdií nedokáže komunita absorbovať väčšie množstvo nových členov,” doplnil Renováček. Obec pritom podľa záznamov matriky mala v čase najväčšieho rozmachu v roku 1787 až 467 obyvateľov.


.

BM: Festival Záhrad