Trnavská župa, prostredníctvom Centrálneho krízového fondu (CKF), podporí aktivity, ktoré pomôžu predchádzať živelným udalostiam a katastrofám. Obce a mestá tak môžu na tento účel žiadať o dotácie do 15. augusta 2019. Maximálna výška dotácie je 5 000 €, minimálna je 1 000 €. Spoluúčasť úspešného žiadateľa je 25% z celkovej výšky dotácie. Výzvy sa môžu zúčastniť len samosprávy, ktoré sú členmi CKF.

Ilustračné foto: Vo Vysokej pri Morave spevňujú múr kamennej hrádze (6.6. 2013), Foto: Jakub Matejovič, Záhorí.sk

„Prispôsobili sme Centrálny krízový fond tak, aby sme nielen riešili už vzniknuté katastrofy, ale vytvárali podmienky na to, aby sme im dokázali predchádzať. Preto sme na tento rok vyčlenili 15 tisíc EUR pre mestá a obce na preventívne opatrenia. Zároveň chceme, aby sa čo najviac obcí zapojilo do krízového fondu, kde spoločne vytvárame finančné rezervy na predchádzanie a riešenie živelných katastrof,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Účelom aktuálnej výzvy na  predkladanie žiadostí o dotáciu v rámci programu „Preventívne opatrenia pred krízovými udalosťami“ je podpora aktivít zameraných na predchádzanie živelných udalostí, katastrof a kríz spôsobených zmenou klímy na území Trnavskej župy. Žiadosti o poskytnutie dotácie je potrebné zaregistrovať najneskôr dňa 15.08.2019. Projekty budú realizované v období od 1. september – 1. december 2019.

V uplynulých rokoch sa čoraz častejšie vyskytujú havárie a živelné katastrofy spôsobujúce veľké škody na majetku obcí a miest. Vo veľkej väčšine prípadov ide o škody spôsobené prírodnými pohromami, prívalovými dažďami, povodňami, veternými smršťami, či požiarmi, ktorých opakovanie a ničivosť bude zrejme v budúcnosti gradovať.

V tomto kontexte je CKF  jedným zo systémových nástrojov, ako môžu obce, mestá a kraj účinne spolupracovať pri prevencií a odstraňovaní následkov týchto mimoriadnych udalostí.

CKF bol založený v roku 2009 a bol zameraný na podporu obcí pri škodách spôsobených živelnými udalosťami a katastrofami. Rada CKF na svojom zasadnutí 26. júna 2019 schválila zmenu štatútu, ktorá umožňuje podporiť nielen odstraňovanie, ale aj preventívne opatrenia. Aktuálne krízový fond disponuje finančnými prostriedkami v sume 588 tis. €.


.
Toto je čítané

Speváčka LARA MORR vydala novú pieseň S Tebou

S hudobnou novinkou v tomto roku prichádza charizmatická speváčka pochádzajúca z Gbiel,…

BM: Ustekana sobota