Vzhľadom na nedávnu udalosť, ktorá sa udiala pred 5 dňami v Stupave, kde došlo k uhryznutiu pavúkom druhu Cheiracanthium punctorium do prsta mladej 37-ročnej ženy, a tá následne ostala paralyzovaná sa šíria rôzne stresujúce príspevky poukazujúce na jedovatosť a nebezpečnosť tohto pavúka. Informuje Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov na svojom Facebooku.

Pradiarka - Cheiracanthium punctorium
Pradiarka – Cheiracanthium punctorium

Skutočnosť je taká, že daný druh nie je taký nebezpečný pre spoločnosť ako sa o ňom medializuje a uvádza v príspevkoch, ba dokonca nepatrí medzi útočné agresívne druhy, ktoré by len tak z ničoho nič jednali okamžitým útokom na človeka. Túlavé samce, ktoré vyhľadávajú samice s cieľom párenia, môžu pri vyrušení človekom zaujať obranné správanie a samice, ktoré strážia svoj kokón. Teda sa jedná o bežné obranné chovanie, keď sa cítia ohrozené na živote. Každý človek reaguje na živočíšne toxíny rôznym spôsobom. Pani bola viac precitlivelá na toxíny. U niekoho to zase nemusí nič spôsobiť, poprípade ľahký opuch.

Bežné reakcie jedu u väčšiny ľudí patria: bolesť v mieste zásahu, opuch, dočasná paralýza, tŕpnutie, veľmi vzácne horúčka, a u veľmi citlivých celkové príznaky otravy. Alergický ľudia na živočíšne jedy to môžu znášať veľmi zle. PRETO ZBYTOČNE NEDRÁŽDIŤ DO NEJ!

Pri stretnutí s pradiarkou sa odporúča nechať ju na pokoji, nedráždiť ju rukou a ani nešťuchať prstom. Pri nájdení v bytových priestoroch ju stačí prikryť téglikom (alebo väčším pohárom), uzavrieť a vypustiť ďaleko od domova. Poprípade môžete použiť nejaký dlhší materiál, ktorý bude vhodný pavúka odobrať.

Zdroj: Spolok chovateľov jedovatých pavúkov a hadov


.
Toto je čítané

Nominujte svoj obľúbený strom do súťaže Strom roka 2024

Už len pár dní má verejnosť na to, aby nominovala svoj obľúbený…

BM: Ustekana sobota