Trnavský kraj sa pustil do obnovy značenia cyklotrás na Záhorí a postupne ich chce aj rekonštruovať.

Cyklotrasa pri Kopčanoch
Cyklotrasa pri Kopčanoch

Kraj obnoví číslo trasy, názov trasy a počet kilometrov na 86 km cyklotrasách v okresoch Senica a Skalica. Samotnú údržbu cyklociest zrealizujú obce.

“V rámci výzvy Operačného programu INTERREG prekladáme, v spolupráci s rakúskym partnerom, projekt Clean Mobility, ktorého súčasťou je aj rekonštrukcia 2 úsekov Moravskej cyklotrasy od hraničného prechodu v Moravskom Svätom Jáne až po Brodské (dĺžka 11km).” informoval župan Jozef Viskupič Záhorí.sk.

Projekt je zameraný na zlepšenie regionálnej mobility budovaním cyklistických trás prepájajúcich obce, ako súčasť integrovanej dopravy, v záujme podpory udržateľnej regionálnej a miestnej mobility šetrnej k životnému prostrediu.

Moravská cyklotrasa pri hraničnom prechode v Moravskom Svätom Jáne
Moravská cyklotrasa pri hraničnom prechode v Moravskom Svätom Jáne

V rámci výzvy Operačného programu INTERREG tiež predkladá kraj, v spolupráci s Juhomoravským krajom, projekt Podpora budovania bezpečnej infraštruktúry pre cyklistov a jej propagácia v rámci cezhraničnej spolupráce. Hlavnou aktivitou bude vybudovanie Moravskej cyklomagistrály v úseku Baťov Kanál smer Holíč v dĺžke viac ako 6 km.

“Momentálne prebieha formálna kontrola projektov a o žiadostiach bude rozhodnuté v októbri 2019,” dodáva župan.

Lávka pre peších a cyklistov v Kopčanoch
Lávka pre peších a cyklistov v Kopčanoch

Trnavská župa osadila v júli lávku pre peších a cyklistov s dĺžkou 143 metrov, ktorá spojí archeopark s pamiatkami slovanského hradiska Veľkej Moravy pri moravských Mikulčiciach a lokalitu pri kostole sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch.

Projekt zahŕňa okrem výstavby premostenia aj Veľkomoravskú cestu pre peších, Barokovú cestu a lávku cez Tvrdonický kanál, ktoré sú v réžii moravských partnerov. Celkový rozpočet projektu je 3,7 milióna eur.


.

BM: Kralici