Kľúčom k dokonalému pivnému zážitku nie je len skvelé pivo, ale najmä umenie ho čapovať. Tejto pravdy sa držia aj sládkovia v Plzni, preto dbajú na to, aby sa o ich poctivo uvarený zlatý mok s rovnakým zanietením starali aj výčapníci.
Budovať výčapnícku elitu pomáha prestížna súťaž Pilsner Urquell Master Bartender, na ktorej sa tento rok predstavilo niekoľko stoviek popredných výčapníkov z Česka a Slovenska. O tom, kto si na hlavu položil pomyselnú korunu kráľa výčapníkov, rozhodovali aj počas 12. ročníka tohto pivného šampionátu doslova detaily.
Na to, aby sa z výčapného stal skutočný majster, musí si prejsť hneď niekoľkými náročnými disciplínami. Je potrebné nielen vedieť načapovať dokonalú hladinku s penou hustou ako smotana či poznať všetky štýly čapovania. Dôležité je mať aj charizmatické vystupovanie. Veď výčapník je ten, kvôli ktorému sa hostia do prevádzky s radosťou vracajú.
Odborná porota si všímala aj to, či súťažiaci dokážu pútavo prezentovať plzenský ležiak ako jedinečný nápoj, a či majú dostatočné znalosti z oblasti výroby, histórie piva a správnej starostlivosti o neho. Súťažiaci museli prejsť aj slepou degustáciou rôznych pivných značiek a dokázať, že Pilsner Urquell majú naozaj v srdci. Každý z nich dokázal, že práca výčapníka pre nich nie je len zamestnanie, ale aj poslanie. Najviac však presvedčil porotu Denis Žáček z Plzeňskej Hodovne v Malackách. „Z výhry mám obrovskú radosť. Je to taký predčasný darček k prvému výročiu v Plzeňskej Hodovni. Víťazstvo je pre mňa veľkým záväzkom a zadosťučinením. Aj naďalej sa budem snažiť, aby si zákazníci mohli vychutnať pivo v takej kvalite, v akej opúšťa brány pivovaru,“ prezradil víťaz 12. ročníka pivného šampionátu Denis, ktorý sa stal najmladším držiteľom tohto prestížneho titulu v histórii. Do súťaže ho priviedla jeho vedúca Petra Sečkárová, ktorá získala titul pred troma rokmi.
Súboj, v ktorom si zmeralo sily niekoľko stoviek výčapníkov z Česka a Slovenska, bol aj tento rok veľmi napínavý. „Súťaž Pilsner Urquell Master Bartender je určená tým, ktorí dokonale ovládajú svoje remeslo, robia ho s láskou a zdieľajú nadšenie pre plzenský ležiak Pilsner Urquell. Našim cieľom je nielen osveta medzi výčapnými, ale predovšetkým zvyšovanie úrovne pivnej kultúry, ktorú udržiavame vo viac ako 50 krajinách sveta. Výčapník totiž v krčme zohráva hlavnú úlohu, a to musí ísť ruka v ruke s jeho znalosťami, zručnosťami, empatiou k hosťom a najmä s úctou k pivu, ktoré mu prechádza pod rukami,“ uviedol emeritný vrchný sládok Plzeňského Prazdroja Václav Berka.
Druhé miesto aj bronz putovali do metropoly východného Slovenska – Košíc. Ocenenie získali Marek Leitner z Pilsner Urquell Pubu a Vladimír Krempaský z reštaurácie Camelot.
Veľkému finále predchádzali dve slovenské regionálne kolá, z ktorých postúpilo celkovo 9 súťažiacich. Absolútny víťaz získal vzácnu trofej, možnosť uvariť si v plzenskom pivovare vlastnú várku piva, no najmä výsadu sprevádzať sládka Václava Berku po európskych prevádzkach čapujúcich tankové pivo Pilsner Urquell. Svoje víťazstvo bez pochýb pocítia aj zákazníci Plzeňskej Hodovne, ktorí od nového kráľa výčapníkov dostanú zaručený originál v tej najvyššej kvalite.